Ügyes funkciókkal jön a TCL kisállatos nyomkövetője

A TCL Movetrack a specifikációk alapján jól sikerült, olyan dolgokat találtak ki, amit értékelni fognak a gazdik.

Már egész sok kutyás nyomkövetőt próbáltunk ki a gyakorlatban, úgyhogy kezd összeállni lassan, hogy igazából mit kéne tudnia egy ilyen terméknek. Tökéletes megoldás nincs, hol ez, hol az hiányzik, de látszik, hogy a technológia egyre inkább elérhető, a lefedettség növekszik, az adatkommunikáció ára csökken, tehát egyre kevésbé furcsa, ha egy sétáló kutyán trackert látunk. Olyannyira így van ez, hogy ma már mindhárom nagy hazai szolgáltató dedikált megoldást és tarifacsomagot is kínál.


[+]

Az Alcatel Movetrack korábbi generációja nálunk is kapható a Telekom kínálatában, most viszont megjött az utód, aminél újragondolták a funkcionalitást és úgy tűnik, hogy felhasználták az eddigi tapasztalatokat. Az újdonság azonban már TCL néven érkezik, de a Movetrack terméknév marad. Ez azt is jelentheti, hogy a korábbi modell párhuzamosan lesz elérhető a friss termékkel, a TCL amúgy is egy kicsit fentebb pozicionált márka, szóval innen nézve jogos, hogy a többet tudó masina ehhez a brandhez kötődik.

Külsőre nincs óriási meglepetés, egy gyufásdoboz jellegű szelencéről van szó, amit egy sörnyitóra hajazó tokba lehet betenni és a kutya nyakörvére lógatni. A készülék 27 grammot nyom, ezt nem nagyon érzik meg a kisebb méretű ebek sem, van benne egy 470 mAh-s akkumulátor, amit két óra alatt lehet teljesen feltölteni. Az üzemidő nagyban függ attól, hogy milyen gyakorisággal kérünk pontos pozíciót, ha 10 percenként tartunk erre igényt, akkor egy hétig is elketyeg, de ha folyamatos, 10 másodperces trackelést kapcsolunk, akkor az 4 óra alatt leszívja a telepet.


[+]

A pontos helymeghatározáshoz sokféle technológiát vet be a termék, a GPS mellett GLONASS, Beidou és GALIELO műholdakra is támaszkodik, de van benne WiFi modul is, plusz természetesen a mobilhálózati információkból is dolgozik, hiszen SIM-kártyát is igényel, hogy adatkapcsolatot használva a gazdi okostelefonos alkalmazásával kommunikáljon. NanoSIM-et fogad és 4G-n is tud kapcsolatot teremteni, tehát valamivel hamarabb fognak a parancsok a telefonról a trackerre érkezni, mint sok, csak GSM/GPRS technológiát kínáló konkurens terméknél.


[+]

Az IP67-es védelem elvárás egy kutyás nyomkövetőnél, ahogyan a távolból felkapcsolható LED fény is, hogy este is megtaláljuk az ebet. Jópofa ötlet, hogy a tracker frontoldalán egy QR-kód található, ami mögé a kutyánk adatait és a saját elérhetőségünket programozhatjuk fel, hogy ha bárki megtalálja a jószágot, akkor ezt leolvasva kapcsolatba tudjon lépni velünk. Jópofa ötlet a virtuális póráz is, ha akarjuk, akkor a nyomkövető és a telefon között Bluetooth kapcsolat is felépülhet, ha pedig ebből kisétál a kutya, akkor azonnal kapunk értesítést menet közben, de emellett a klasszikus virtuális kerítés funkció is megvan, csak az egy fix ponthoz van kötve, míg a Bluetooth megoldás menet közben is üzemképes. A TCL Movetrack irányára 99 euró, ami a képességeihez (és a konkurenciához) képest nem mondható túlzónak. Egy dologról nem szól a specifikációs adatlap: az nem derült még ki, hogy hangot tud-e magából kiadni a készülék, noha ez kutyás felhasználás esetén egy fontos funkció, de remélhetőleg a közeljövőben eljut hozzánk tesztre is az eszköz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TCL

Azóta történt

Előzmények

  • Blaupunkt GS02 - a kék pötty a kutya

    Beindult a kisállatos nyomkövetők piaca itthon is, eddig csak egy-két, szolgáltatófüggetlen terméket lehetett beszerezni, de most már az operátorok is csináltak hozzá csomagot.

  • MyKi Spot - nyomkövető mindenre

    Bőröndre, nagymamára, kutyára, meg bármi egyébre is ajánlja a MyKi a Spot nevű nyomkövetőt, ami pont ezért nem elég specifikus, viszont jóval megbízhatóbb, mint a korábbi eszközök.

  • MyKi Pet - tudja, hol van a kutya

    De nem elásva, hanem pont hogy életben. A kutyás nyomkövető jó esetben ritkán fontos, de akkor viszont nagyon. A tesztkutyának pedig fel sem tűnt a dolog.

Hirdetés