Újabb fordulat következhet a BlackBerry ügyében

A BlackBerry körül kibontakozó felvásárlási ügy úgy tűnik, hogy egy újabb fordulópontjához érkezett. Számos hír, pletyka terjeng az üggyel kapcsolatban, ám a legújabb információk szerint a BlackBerry/RIM társalapítója, Mike Lazaridis saját kezébe venné az ügyet, és nem hagyná, hogy a Fairfax Financial csapjon le a cégre 4,7 milliárd dollárért. A képlet egyértelmű, Lazaridis most jó barátjával és egyben alapítótársával, Douglas Freginnel próbál szövetkezni, hogy egy esetleges árajánlattal ők kerüljenek ki győztesen a felvásárlási ügyből. Ők jelenleg is nagyjából 8%-át birtokolják a BlackBerry részvényeinek.

A dolog egyébként azért lenne érdekes, mert egy sikeres akvizíciót követően azt a filozófiát kellene teljesen újragondolni, vagy alapjaiban megváltoztatni, amit korábban épp Lazaridis vezetésével képviselt a vállalat és ami hozzájárult ahhoz, hogy most itt tart a cég. Kérdés, hogy vajon mennyire tudna újítani a BlackBerry működésén egy olyan figura, akinek már volt erre lehetősége, de nemigen járt sikerrel. A részvények megszerzéséhez Lazaridisék további segítséget kértek a Goldman Sachs és a Centerview Partners cégeitől a lebonyolításhoz. A BlackBerry egyelőre nem erősítette meg a hírt, továbbra is csak olyan nyilatkozatokat tesznek, melyek szerint minden alternatívát figyelembe vesznek, majd igyekeznek a cég szempontjából a legjobb döntést meghozni. Korábban a Fairfax elnöke, Prem Watsa úgy nyilatkozott, hogy biztos benne, hogy az üzlet létrejön. Mint mondta "nem adtuk volna a nevünket egy ilyen nagyszabású ügylethez, ha nem lennénk meggyőződve arról, hogy megvan az anyagi fedezetünk és minden esélyünk az ajánlatunk elfogadásához."

Mindeközben felröppent a pletyka, hogy a BlackBerry akár feldarabolva is eladható, állítólag tárgyalásban vannak a Ciscoval, a Google-lel, az Intellel, a Lenovoval és az SAP-vel is, de ezzel kapcsolatban az érintett cégek nem akartak állást foglalni. Ennek a történetnek főleg az az apropója, hogy a BlackBerry szabadalmi portfóliója és szerverhálózata külön-külön is értékes lehet az érintett cégek számára.

Azóta történt

  • Hatalmas siker a BBM

    Egy nap alatt több mint tízmillió Android és iOS felhasználó töltöttel le a BlackBerry népszerű csevegőszoftverét.

  • Szabadesésben a BlackBerry

    A BlackBerry Messenger óriási népszerűségének árnyékában a telefonos részleg részesdése másfél százalékra zuhant.

  • Nem kerül eladásra a BlackBerry

    A kanadai gyártó mégsem kerül a Fairfax Financial kezébe, ám a jelenlegi vezérigatójának távoznia kellett.

  • A Lenovo nem kapja meg a BlackBerry-t

    A kanadai állami vezetés nemzetbiztonsági aggályok miatt nem engedélyezi a BlackBerry kínai tulajdonba kerülését.

Előzmények

Hirdetés