Újra kiírják a mobiltendert, jöhet a negyedik szolgáltató

Tegnap jelent meg a hivatalos kiírás, ma pedig sajtótájékoztatón jelentette be az NMHH, hogy árverésen értékesíti a 900 MHz-es mobilfrekvencia máig szabad, majdnem 11 MHz-es sávját. A hatóság arra számít, hogy új belépőt avathat a hazai mobilpiacon, megteremtve egy negyedik szolgáltató számára az ideális körülményeket. Az NMHH szerint bőven van még tartalék a hazai viszonyokban, hiszen elsősorban arra számítanak, hogy az esetleges új szereplő elsősorban mobilinternetre fog fókuszálni, s abban bíznak, hogy az így kiépülő hálózat LTE technológiával valósulhat meg.

Aranyosné Dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója
Aranyosné Dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója

A kiírás több lépcsős, s nem is lehet az egész, 11 MHz-nyi sávot elvinni, egy aspiráns maximum 7,8 MHz-es blokkot tud megszerezni azért, hogy ne boruljanak fel a piaci erőviszonyok. Ennek érdekében több blokkra osztották fel a szabad kapacitást, a legnagyobb és legfontosabb szelet az "A" blokknak nevezett 5 MHz-es sáv, amelyre elsősorban új szereplők jelentkezését várják. Amennyiben ez bármilyen okból meghiúsul, úgy a jelenlegi szolgáltatók is tehetnek ajánlatot erre a frekvenciatartományra. A maradék részt kisebb blokkokra szabdalták, ezekre bárki pályázhat, lehet külön-külön az egyes szegmensekre ajánlatot tenni, illetve csomag jellegű pályázatokat is várnak.

Tanulva a 2008-as tender körül kialakult helyzetből (mint ismeretes, ezt eredménytelenül zárták le), az NMHH komoly kritériumokat támaszt a pályázókkal szemben. A legfontosabb, hogy stabil anyagi helyzetű, tőkeerős, tiszta tulajdonosi viszonyokkal rendelkező, s a távközlési piacon már tapasztalattal bíró cégek jöhetnek csak szóba. A nyertes 15 évre kapja meg a frekvencia használatához való jogot, s 2014-ig bezárólag köteles lefedni a 30 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeket, a főútvonalak, autópályák és vasútvonalak mentét. A decemberben lezáról árverés győztese(i) nemzeti roaming szerződést köthetnek a jelenlegi operátorokkal, s egy éven belül meg kell kezdeniük a szolgáltatás biztosítását.

Kérdésre válaszolva az NMHH képviselői hangot adtak annak a reményüknek, hogy a 900 MHz-es tartomány most értékesítendő része olyan technológiának adhat helyet, amely a nyertes pályázó számára költésghatékony lehetőséget biztosít arra, hogy nagy területeket viszonylag kevés bázisállomás építésével, mégis jelentős sávszélességet nyújtva fedhessen majd le. A hatóság a nyertes számára opciós jogot biztosít arra, hogy az 1800 MHz-es sávból is vásárolhasson frekvenciát egy előre lefektetett, 1 milliárd forintos árért.

A kiírásban számos kikötés mellett az is szerepel, hogy a nyertes által megszerzett frekvencia három éven belül nem értékesíthető tovább. A korábbi mobiltender kapcsán felmerült aggályokat és feltételezett ügyeskedéseket az NMHH így próbálja kordában tartani. A tegnap megjelent pályázati anyagra már most van érdeklődő, egy szolgáltató már megvette azt, de ennél többet egyelőre nem lehet tudni.

Hirdetés