Veszteséges negyedévre számít a Nokia

A Windows Phone platformra történő átállás és a Symbian fejlesztések lassú leállítása logikus lépésnek tűnik, hiszen a Nokia logisztika, valamint mechanika- és antennadizájn terén továbbra is a világ egyik legerősebb vállalata, ám a hibás időzítés és a közel sem akkurátus kommunikáció idén súlyos dollármilliárdokba kerülhet. Számos elemző szerint bölcsebb lépés lett volna az első Windows Phone modelleket a színfalak mögött elkészíteni, majd azok piaci premierjével együtt bejelenteni a Microsoft–Nokia szövetség megalakulását és a Symbian lassú leállítását. A zsugorodó piaci részesedése és visszaeső nyeresége miatt egyre jobban kapkodó finn vállalat azonban működő prototípus helyett csupán néhány látványtervet tudott előhúzni tarsolyából, mely nem igazán győzte meg a befektetőket.

Minimális intelligenciával is könnyen kitalálható, hogy milyen következményekkel jár egy operációs rendszer fejlesztésének leállítása: Az eladások drasztikus csökkenésnek indulnak, hiszen a platform a tudatos vásárlók és a fejlesztők számára gyakorlatilag halott. Pláne úgy, ha a bejelentéskor a leállítás pontos ütemterve helyett csak ködösített a gyártó, melyet követően az ezernyi alkalmazott elbocsátása és a fejlesztés teljes kiszervezése szinte azonnal megkezdődött. Stephen Elop, a Nokia Microsofttól átigazolt vezetője utólag ugyan többször is hangsúlyozta, hogy cége még legalább 2016-ig támogatni fogja a platformot és legalább 150 millió okostelefon eladására számít, a kezdeti, elhibázott kommunikáció hatásait már nem igen lehet enyhíteni.

A finn gyártó sajtóközleménye szerint a telefonos részleg várható bevétele a második negyedévre előrejelzett 6,1 és 6,6 milliárd euró közötti értéknél lényegesen alacsonyabb lesz, ráadásul az amortizáció és egyszeri átszervezési költségek kizárásával sem számít nyereségre. Az akvizíciós költségek leírása miatt továbbra is veszteséges Navteq, illetve a hosszabb ideje nyereség nélkül üzemelő Nokia Siemens Networks révén a Nokia július 21-én várhatóan jelentős veszteségekről lesz kénytelen beszámolni, mely tendencia idén várhatóan már nem is fog megváltozni.

A kép csak illusztráció
A kép csak illusztráció

Némi öröm az ürömben, hogy az első Windows Phone alapú Nokia modell idei bevezetése immáron biztosnak tűnik, ám ez nem igazán tudta megállítani a részvények meredek zuhanását, melyek árfolyama tegnap 14,39 százalékot esett. A gyártó sajtóközleménye szerint a drágább modellek iránti kereslet és az eladások csökkenését az okostelefon termékpaletta árrendezésérvél, az értékesítési pontokon végzett reklámtevékenység fokozásával, illetve a két SIM-es ajánlatok szélesebb körű bevetésével kívánja ellensúlyozni. A gyártó tervei szerint 2013-ra éves szinten egymilliárd euróval tuja csökkenteni kiadásait, illetve a Windows Phone platformra történő átállást követően a készülékek forgalmazásból származó nyeresége 10 százalék feletti lehet.


Forrás: Nasdaq

Azóta történt

Hirdetés