Vezetékmentes töltéstechnológiát jelentett be az NFC

A rövidtávú kommunikációs szabvány már nem csak adatátvitelre, de kisebb eszközök vezetékmentes töltésére is alkalmas lesz.

Az NFC Forum igazgatótanácsa jóváhagyta és elfogadta azt a speciális vezeték nélküli töltési specifikációt (WLC - Wireless Charging via NFC), amely lehetővé teszi a vezeték nélküli töltést kisméretű, akkumulátorral működő készülékek és IoT eszközök esetében okostelefonnal vagy más NFC töltőkészülékkel, maximum 1 watt teljesítménnyel. A WLC lehetővé teszi, hogy az NFC-kompatibilis eszközön egyetlen antenna kezelje a kommunikációt és a töltést. Ez a megoldás megkönnyíti és kényelmesebbé teszi az alacsony fogyasztású eszközök, például okosórák, aktivitáskövetők, vezeték nélküli fülhallgatók, digitális tollak és egyéb IoT eszközök töltését. Az úgynevezett technikai specifikáció már rendelkezésre áll.


[+]

Az NFC a 13,56 MHz-es alapfrekvenciát használja, a kommunikációs funkció pedig a töltésvezérlésben vállal szerepet. Kétféle töltési opció áll rendelkezésre, a statikus és az illeszkedő. A statikus mód sztenderd rádiófrekvenciás térerősséget használ és állandó teljesítményszintet biztosít, az illeszkedő mód viszont magasabb frekvenciát használ és négy teljesítményszintet támogat (250, 500, 750 és 1000 milliwatt). Az új technikai specifikáció valószínűleg az újabb NFC chipekben lesz megtalálható, ahol az antenna kommunikációs funkciója mellett az energiaátvitel is engedélyezett, így nem valószínű, hogy visszamenőleg aktiválható a már létező eszközökben.

Azóta történt

Hirdetés