Visszavonták a Galaxy Tab 10.1 értékesítésének tiltására vonatkozó ítéletet

Most érkezett a hír, hogy a Düsseldorfi Területi Bíróság visszavonta a múlt heti ítéletét, amelyben a Samsung Galaxy Tab 10.1 értékesítésének európai korlátozását mondták ki. Az eredeti ítélet szerint ugyanis Apple által dizájnlopással vádolt Samsung Galaxy Tab 10.1 készülékek túlzottan hasonlítottak az iPad táblagépekre, emiatt pedig betiltották a tablet európai értékesítését; az ítélet egyedül Hollandiára nem terjedt ki. A korlátozás visszavonása miatt most már nem kell Hollandiáig zarándokolni, ha valaki Galaxy Tab 10.1-re áhítozik, legalábbis augusztus 25-ig, amikor is a Samsung fellebbezésével folytatódik a per.

A Düsseldorfi Területi Bíróság annak okán viszgálta felül a tiltást, hogy az Apple az egyik dizájnlopást illusztráló képet digitálisan megváltoztatta, így a 16:10 képarányú kijelzővel szerelt Samsung Galaxy Tab 10.1 jobban hasonlított a 4:3 képarányú panellel rendelkező Apple iPad készülékekhez. Emellett úgy tűnik, hogy a színeket is megbuherálták, így a koreaiak versenyzőjén sokkal sötétebb lett a keret, valamint a Samsung feliratot is eltüntették a masina oldaláról. További érdekesség, hogy míg az iPaden a készenléti képernyő látszik, a Galaxy Taben az alkalmazások menü van nyitva, amely nem releváns összehasonlítási alap. A turpisságra a Webwerend.nl névre hallgató holland illetőségű portál jött rá, az ezt demonstráló kép a bekezdés felett látható.

Ugyanakkor ez még önmagában nem lett volna elég indok a döntés megváltoztatásához, illetve fogalmazzunk úgy, hogy a bíróság olyan indokot keresett ehhez, amely nem mutat okvetlenül arra, hogy a fenti kép benézése miatt kellett megváltoztatni a korábbi határozatot. A tiltás feloldását ezért azzal indokolta a német bíróság, hogy mivel a Samsung koreai cég, ezért nem hozhat ezzel kapcsolatban ilyen döntést, illetve egyébként sem határozhatnak az egész EU-t illetően. Felettébb különös (esetleg komikus, tragikomikus), hogy erre csak most ébredtek rá, mindenesetre a következő 10 napban talán már nem kell arra számítani, hogy változik a helyzet, a Samsung illetékesei ugyanis augusztus 25-én adhatják elő saját álláspontjukat, s nem valószínű, hogy rögtön aznap végleges ítélet is születik az ügyben.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés