Windows Mobile 7 multi-touch rendszerrel

Bár a Microsoft mobileszközökön futó operációs rendszerének legújabb verzióját még javában fejlesztik, az InsideMicrosoft oldalon már most rengeteg információt találni az újításokról, pontosabban a redmondi óriás terveiről.

Négy szót érdemes említeni: érintés, gesztus, görgetés és direkt manipuláció - ezek mutatják a fő irányvonalat. A vállalat célja, hogy a piacon elérhető legjobban kezelhető rendszert hozzák létre, de ezúttal már az ujjal való kezelhetőséget tartják elsődleges céljuknak, el lehet tehát felejteni az érintőceruzákat. Érdekes továbbá, hogy az új verziószámnál egyesülni fog az eddig külön vonalon futó Smartphone és Pocket PC rendszer, az új fejlesztésnek tehát igen rugalmasnak kell majd lennie, hiszen ugyanaz a szoftver fut majd az gombokat nélkülöző és gombokkal is ellátott érintőképernyős, valamint a sima megjelenítővel és hardveres billentyűzettel ellátott eszközökön is.
A képeket elnézegetve két dolog egyértelművé válik: az új rendszer támogatni fogja a multi-touch megjelenítőket, használatához pedig szükséges lesz a giroszkóp megléte az eszközökben. Az eszközön tárolt fényképek között például így lehet majd váltani:

Hasonló elvre épül majd a webböngésző is, a megnyitott oldalak között szintén a gép döntögetésével lehet majd váltani. Az új megoldással kapcsolatban vegyes gondolatok kavarognak a fejemben. Szinte biztos, hogy egy használható rendszert sikerül majd összehozniuk, de a nagy kérdés az, hogy jobb, kényelmesebb lesz-e, mint az iPhone-on futó GUI?
Jópofa ötlet a billentyűzárral kapcsolatban is van: rázd meg a cuccot, a zár kioldódik, ráadásul a kijelző is látványos módon világosodik és élesedik ki. Ezzel kapcsolatban már most felmerül bennem pár kérdés: mi van, ha futnom kell a villamos után?

A multi-touch megléte az alábbi képek alapján egyértelmű:

Persze ezzel közel sincs vége a dolgoknak, alant azonban már kommentár nélkül közöljük az oldalon található képeket. Persze az ott található dolgokat sem szabad készpénznek venni, ezek csak koncepciók, melyek lehet, hogy megvalósulnak, de az is lehet, hogy nem. A megjelenés idejét egyelőre megsaccolni is felesleges.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés