Hirdetés

WP blog: A 256 MB RAM okozta limitációk

A napokban egy igen érdekes felmérést publikált az All About Windows Phone. A Microsoft mobil operációs rendszerével foglalkozó szakportál utánanézett, hogy a Marketplace-ről letölthető szoftverek esetében milyen limitációkkal küzdenek a 256 MB RAM-mal szerelt WP7-es telefonok. Ugyanis bár anno a rendszermemóriát illető minimális követelmény 512 MB volt, a redmondi óriás ezt nemrég 256 MB méretűre csökkentette. Példa erre a Nokia legolcsóbb Windows Phone 7-es telefonja, a Lumia 610, illetve a hamarosan érkező ZTE Orbit is hasonló RAM-mennyiséggel operál majd.

Az erőforrások csökkentése értelemszerűen a számítási teljesítmény visszaesésében is jelentkezik, olyannyira, hogy néhány alkalmazást fel sem tudunk telepíteni bizonyos telefonokra. Bár készülékek az összes alkalmazást kilistázzák a Marketplace-en, ekkor a This application is not available for your device. Please press here for more details. hibaüzenetet kapjuk, amely arra figyelmeztet, hogy az adott szoftver nem elérhető a készülékünkre. Az említett szakportál megnézte, hogy pontosan mely alkalmazásokról van szó. A jelenlegi, körülbelül 90 ezer darab programot felvonultató kínálatból mindössze 1400-ra igaz ez; ez 1,6 százalékot jelent.

A játékok esetében egy kicsit rosszabb a helyzet: jelenleg körülbelül 8 ezer játékprogram található a szoftverboltban, melyekből 310 esetén kell szembesülnünk az említett hibával, ami 3,8 százalékot jelent. Az Xbox Live címek esetében körülbelül 120 alkalmazásból 30 esetében fordul elő a jelenség, azaz 25 százalékukat nem telepíthetjük 256 MB RAM-mal szerelt telefonokra. A szakportál a teljes listát összeszedte, mely ezen a linken található.

dr. Kind

Előzmények