Hirdetés

WP7 blog: Fél éves a WP7

A blogunk ünnepi köntösbe öltözött, legalábbis egy bejegyzés erejéig. A Windows Phone 7 ugyanis nemrég érte el a fél éves kort, az pedig köztudott, hogy egy új platform indulásakor kiemelt fontosságú a kezdeti teljesítmény. A mai cikkünkben az első hat hónap történésein futunk át, összefoglalunk, elemezgetünk és visszatekintünk.

A rendszer európai premierje 2010. október 21-re esett, és bár már pár nappal ez előtt elkezdtük az ismerkedést az újdonságokkal, ezen nap előtt nem publikálhattuk tapasztalatainkat. A kezdeti lelkesedés igen komoly méreteket öltött szerkesztőségünkben, hiszen hirtelen rengeteg, a redmondi cég operációs rendszerével telepített mobil árasztotta el a szerkesztőségünket. A sort persze egy rendszerbemutatóval kezdtük, majd szép rendben jöttek a telefontesztek. Elsőnek LG Optimus 7-et elemeztük, majd a Samsung üdvöskéjét, az Omnia 7-et vettük górcső alá. A koreai vonal után a HTC telefonjait vizsgáltuk meg alaposabban, nálunk járt a Trophy, a Mozart, a HD 7 és a 7 Pro, jelenleg egy Surround vendégeskedik a nálunk, nemrég pedig a Dell teljes fizikai billentyűzettel szerelt megoldását, a Venue Prót is körbeszaglásztuk. Szinte mindegyik modellt kedveltük, elégedetten nyomkodtuk a telefonokat; ezt az is mutatja, hogy a Trophy-n és a Venue Prón kívül mind megkapta a tetszett plecsnit; az említett két gépet a többiekhez viszonyított kedvező indulóáruk miatt pedig egy ajánlottal jutalmaztuk.

Rendszeres olvasóink biztosan észrevették, hogy a WP7-es írásaink pár oldallal rövidebbek, mint amennyit általában az okostelefon-tesztekre szánunk. Ez a rendszer zártságából adódik, ugyanis a felhasználói felületet egyáltalán nem módosíthatják a gyártók, így a láttál egyet, láttad az összeset mondattal össze is lehet foglalni a mobilokat, legalábbis ami a felhasználói felületet illeti. A legtöbb telefon azért próbál más lenni, a gyártók eltérő hardveres és szoftveres extrákkal próbálták meghódítani a WP7-re fogékony vásárlókat (ami a szigorú hardveres kötöttségek miatt nem is olyan egyszerű), legyen az fizikai billentyűzet, nagyobb felbontású képek készítésére alkalmas kamera vagy kihúzható hangszóró.

A lelkesedés viszont lassan alábbhagyni látszott, legalábbis mi ezt tapasztaltuk, hiszen a kezdeti telefondömping után mintha elcsendesedett volna a dolog. Az első frissítések érkezése viszont újra felpezsdítette a platform körüli életet, a hibajavító csomagok egyike a másolás és beillesztés funkciót is elhozta a készülékekbe; ennek hiánya miatt egyébként sok kritika érte a Microsoft háza táját. A két update között történt még egy fontos dolog: a barcelonai Mobile World Congress előtt pár nappal megejtett bejelentésről van szó, amely a Nokia és Microsoft közötti együttműködésről szólt. Bár konkrétumokat nem igazán kaptunk, mivel a finn gyártó készülékeit idén még nem tapogathatjuk meg, a szaksajtó pár napig a Windows Phone 7-et futtató telefonokról szóló pletykáktól, filozofálgatásoktól és összeesküvés-elméletektől volt hangos. A következő állomás a MIX konferencia volt, ahol Joe Belfiore, a mobil részleg igazgatója beharangozta a Mango névre hallgató frissítést, amelyet Windows Phone 7.5-nek is becéznek, a legfontosabb újítás talán a third party alkalmazások közötti multitasking megjelenése.

Egy új okostelefon-platform elindításának egyik sarkalatos pontja, hogy a hozzá tartozó, saját alkalmazásboltot milyen hamar sikerül elárasztani minőségi szoftverekkel. Igen, a siker kulcsa az alkalmazásbolt felfuttatásában rejlik, a Windows Phone Marketplace pedig szép lassan hízogat is: a kínálat jelenleg több, mint 13 000 programot számlál, amely a rendszer zsenge korát tekintve nem számít rossznak. Az alkalmazások több, mint fele fizetős, ezeket jelenleg még nem érhetjük el kis hazánkban. De nem szabad csüggedni, ugyanis a MIX konferencián bejelentették, hogy rövid időn belül Magyarországon is vásárolhatunk a boltban.

Itt tartunk most, nagyjából ennyi történt az októberi start óta, a következő fél év pedig legalább ennyire kritikus lesz a platform sikerességében és a piaci részesedés növelésében. Az biztos, hogy a Mangón rengeteg fog múlni, a frissítés sok javítás és új funkció bevezetésével fog járni, amelyek sok olyan hiányosságot orvosolnak, amelyek miatt a rendszerre fújolók gyakran panaszkodnak, megjegyzem, sokszor jogosan. A másik dolog a cikkben már említett pangás: bár szépen lassan szivárognak a frissítések és a hírek, ez sajnos kevésnek tűnik, a piac lelkesedésének fenntartására szükség van új WP7-es modellekre, melyekből valljuk be, október óta nem sokat kaptunk, lassan pedig időszerű lenne a dolog. Ráadásul míg a rendszer bevezetésekor megszabott hardveres követelmények akkor még nagyjából az abszolút csúcsot jelentették, ma ez a kijelentés már nem állja meg a helyét a kétmagos csodák között; a redmondiak rendszerének szüksége van néhány új zászlóshajóra, amelyek képesek megdobogtatni a specifikációkra gerjedő vásárlók szívét is.

A Nokia telefonjai mindenképpen egy komoly löketet fognak adni a rendszer terjedésében, egy mérföldkőnek is tekinthető a dolog. Erre viszont még jó sokat várnunk kell, a jelenlegi állás szerint ugyanis valamikor jövőre jelennek meg a WP7-tel telepített finn telefonok, ráadásul a Microsoft nem támaszkodhat teljes egészében a Nokiára, a sikerhez a többi gyártó alternatívái is kellenek. Fontos még megjegyezni, hogy a hardveres megkötéseken is enyhítettek, a processzor minimális frekvenciájának 800 MHz-re csökkentése a középkategóriás modellek megjelenését vetíti elő, ami nyilván jót fog tenni az eladásoknak. Amelyekről egyébként semmi hivatalos információ nincs, így a ilyen statisztikákkal sajnos nem tudunk szolgálni. A Marketplace viszont szépen muzsikál, ezen a téren nem lesz gond, ha továbbra is ilyen iramban növekszik az alkalmazásbolt kínálata. Az biztos, hogy nincs könnyű dolga az embernek, ha a mai rohanó versenyben egy új platform indítására szánja magát, egyelőre nagyjából jól halad a dolog, a következő fél éven viszont igen sok fog múlni.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

  • Minden a Windows Phone 7-ről

    Megérkezett szerkesztőségünkbe az első két Windows Phone 7-es telefon. Mindent átfogó bemutató az új operációs rendszerről.