Hirdetés

WP7 blog: Rátenyereltünk egy Lumia 800-ra

Ma délelőtt végre-valahára megérkezett hozzánk a finnek első Windows Phone 7-es készüléke, a Lumia 800. A telefont világszerte nagy várakozás övezte, ami nem csoda, hiszen a finnek a felső kategóriában a Microsoft megoldására cserélték a saját rendszerüket, így sok múlik a Lumia 800 sikerén. Bár kis hazánkban hivatalosan csak a jövő év első negyedévében kerül piacra a készülék, mi azért megnézzük, mit kínál az első fecske.


[+]

A telefon külsőre nagyrészt teljesen megegyezik a Nokia N9-cel, a nagy sikert arató formatervet mindössze egy fizikai kameragombbal és három kapacitív érintőbillentyűvel egészítették ki a Windows Phone 7-re vonatkozó előírásoknak megfelelően. A unibody borítás ismét nyerő, az anyagában festett polikarbonát bevonat roppant prémium érzésű külsőt kölcsönöz a készüléknek. Az előlapon egy kissé domború AMOLED kijelző feszít, amely a külső behatások ellen pedig Gorilla Glass technológiával operál. A 3,7 hüvelykes képátlójú kijelző felbontása 480 x 800 pixeles, a megjelenített színek száma pedig 16 millióra rúg. A képe kiváló: szép színek és nagy betekintési szögek jellemzik a megjelenítőt. A képalkotási képességeket a hátlapon található 8 megapixeles, Carl Zeiss optikával felszerelt kamera látja el, amely gyengébb fényviszonyok között is használható a dupla LED-es villanónak köszönhetően. Videót 720p, azaz 1280 x 720 pixeles felbontásban képes rögzíteni, hasonlóan a többi WP7-es telefonhoz.

A polikarbonát ház alatt egy Qualcomm MSM8255 Snapdragon SoC duruzsol, amely egy 1,4 GHz órajelű processzort és egy Adreno 205 grafikus egységet tartalmaz. Ezek mellett 512 MB RAM és 16 GB belső tárhely áll a rendelkezésünkre; utóbbit nem bővíthetjük tovább. A masinán a Windows Phone rendszer 7.5-ös verziójú, Mango művésznévre hallgató verziója fut. A sebességgel nincs probléma, de miért is lenne; a redmondiak rendszere ugyanis a tavalyi, 1 GHz-es processzorral szerelt gépeken is kifogástalanul futott.


Lumia 800 és N9 egymás mellett

A Nokia az előzetes várakozásoknak megfelelően néhány extra alkalmazással és szolgáltatással egészítette ki a rendszert; bár bevalljuk őszintén, mi egy kicsit többre számítottunk. Bár a finnek saját térképszolgáltatása, a Nokia Térképek még nem működik, a Vezess névre hallgató navigációs program már elérhető; az első próba során mondjuk kapásból egy szabálytalansággal kezdte a tervezést. Emellett többek között kapunk még egy zenei alkalmazást (Nokia Zene), az App Highlights segítségével pedig a Marketplace tartalmából szemezgethetünk.

Első körben ennyit mondanánk a telefonról, a részletes tesztre is szeretnénk hagyni valamit. Utóbbira a hét elején lehet számítani, addig is ajánljuk a fenti videót, amelyben a készülék külsejét, a rendszert és a doboz tartalmát is bemutatjuk.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények