Hirdetés

WP7 blog: Vezess bemutató

A Windows Phone 7 zártsága miatt az egyes gyártóknak nincs könnyű dolguk, ha egyedivé akarják tenni a telefonokon futó rendszert. Mivel a felhasználói felülethez nem nyúlhatnak, marad az extra alkalmazások adagolása, esetleg egy saját részleg kialakítása a Marketplace-en belül. A mai bejegyzés témája ismét a Nokia bónusz alkalmazáskínálatából kerül ki, a főszereplő ugyanis a Vezess (angolul Drive) névre hallgató navi lesz.

A Lumia 710 és 800 modelleken ingyenesen igény bevehető szolgáltatás igen hasznos, ugyanis a Windows Phone 7-es telefonokon egyelőre még hiánycikk a gyári hang alapú navigáció. A finn gyártó saját térképszolgáltatására épülő alkalmazás tehát egy jókora űrt foltoz be, mivel a Marketplace sem dúskál a használható hang alapú navigációkban. Használat előtt érdemes letölteni a kívánt térképet (ezt a beállítások menü Térképek kezelése menüpont alatt tehetjük meg), valamint a navigációs hangot.

Maga a szoftver nagyon könnyen használható. A képernyő a térkép és az útvonal mellett a megtett távolságot és az aktuális sebességet mutatja, a jobb alsó sarokban lévő virtuális gombra kattintva pedig a navigálási beállításokat rejtő felületre jutunk. Itt állíthatunk a megjelenítési módon (a térképet ugyanis 2D, illetve 3D módban is nézegethetjük), valamint az cél megadására is itt van lehetőségünk; utóbbi sajnos csak szöveges alapú lehet. A beállítások között még átvariálhatjuk a térkép színét (nappali, illetve éjszakai mód), kiválaszthatjuk a szimpatikus mértékegységeket, ki- és bekapcsolhatjuk a GPS-alapú pozicionálást, valamint navigációs hangot is válthatunk. Pozitívum, hogy a választható nyelvek között a magyar is szerepel, ráadásul női, illetve férfi hangot is választhatunk. Maga a tervezés gyorsan megy, és néhány apróbb hibától eltekintve egészen jó hatásfokon is működik, bár erről természetesen csak hosszan tartó használat mellett lehet megbizonyosodni.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények