XDA: ne bízz a OnePlus 5 benchmark pontszámokban!

Az Android legmélyebb bugyraiban jártas XDA Developers kézhez kapott egy piacra szánt modell előtti, tesztelői OnePlus 5-öt, és csalódva fedezte fel, hogy a 4.5.0-s verziószámú Oxygen OS felületet futtató masina bizonyos benchmark alkalmazásokat futtatva „csal”. Arról van szó, hogy a rendszer felismeri a népszerű teljesítményteszteket, és a frekvenciák oldaláról biztosít olyan apró, extra erőforrásokat, amelyek egyébként, a hagyományos hőmérsékletmenedzsment mellett nem állnak huzamos ideig rendelkezésre.

Teljesítményelőny, amikor a OnePlus 5 felismeri, hogy benchmark tesztet futtat
Teljesítményelőny, amikor a OnePlus 5 felismeri, hogy benchmark tesztet futtat (forrás: XDA Developers) [+]

Az érintett alkalmazások között van az általunk is használt AnTuTu, Geekbench, GFX Bench és Vellamo. A XDA-nak sikerült kicseleznie a rendszert és úgy lefuttatni a teszteket, hogy a rendszer nem ismert rá a benchmark appokra, és bár a hátrány ilyenkor semmiképpen sem jelentékeny, pár százalékban mérhető, a tesztekben kapott eredmények nem türközik a mindennapi működés valóságát. Magyarán ferdítenek és olyan eredmények kerülnek a táblázatokba, amelyek előnyösebbek a nem ügyeskedő riválisokkal szemben, főleg ugyanazon a hardveren (Snapdragon 835).

A OnePlus 5 jelenlegi színvariációi
A OnePlus 5 jelenlegi színvariációi [+]

Frissítés. A OnePlus a következő választ adta az XDA cikkére reagálva. „A felhasználók azért használják a benchmark appokat, hogy felmérjék az eszközük teljesítményét, és szeretnénk, ha a vásárlók látnák a OnePlus 5 igazi erejét. Éppen ezért engedélyeztük ezen alkalmazásoknak, hogy a mindennapos használathoz hasonló formában fussanak, idevéve a nagy erőforrás-igényű szoftvereket és játékokat. Amikor a OnePlus 5 appokat indít, akkor is hasonlóan jár el, így növelve a megnyitás sebességét. Nem emeljük az órajeleket referenciaérték fölé, ehelyett megmutatjuk a készülékben lakozó erőt.”

A OnePlus emellett pontosított a dupla kamera zoomtartománya kapcsán. Az optikai zoom egyébként sem pontos megfogalmazás, mert egy zoomlencse helyett két, eltérő gyújtótávolságú objektív került beépítésre. A normál azaz nagyobb látószögű szenzor 16, a teleobjektíves 20 megapixeles. Az utóbbi azonban nincs 2x-es zoomtartományban az elsőhöz viszonyítva, csak 1,6x-os a nagyítás mértéke, a maradék 0,4-et az úgynevezett SmartCapture multiframe megoldás egészíti ki, amely több kép összegyúrásával javít picit az eredményen. Kíváncsian várjuk mi is, mit tud a két kamera, és nyilván a teljesítménytesztekre is ránézünk majd, ha lehetőségünk adódik.

Azóta történt

Előzmények

  • Még nincs is OnePlus 5, 300 ezren máris előjegyezték

    Egy kínai webshop tette lehetővé a június 20-án, online közvetítés keretében is bemutatkozó OnePlus 5 előjegyzését. Újabb frissítés az elődmodellekre.

Hirdetés