Zsaruk PDA-val

A minnesotai rendőrség éles próbának vetett alá egy olyan kéziszámítógépet, amely képes a gyanúsított ujjlenyomatát beszkennelni, majd digitálisan összeveti a mintát az állami bűnügyi nyilvántartás ujjlenyomat-adatbázisával. A rendőrség és a gyártó szerint a készülék segíti a gyanúsítottak gyors azonosítását abban az esetben, ha nincs náluk semmilyen okirat.

Az IBIS (Integrated Biometric Identification System) segítségével elsőként egy 25 éves St. Paul-i nőt azonosítottak, akit az eagani Rainbow Foodsból való távozásakor állítottak meg, miután bébiételt lovasított meg az áruházból. Nem volt nála a jogosítványa, és magát többféleképpen nevesítette a rendőrök előtt. Pár perc alatt az IBIS aztán "megnevezte" a hölgyet, akiről kiderült, hogy már négyszer is volt dolga a rendőrséggel bolti lopás és a hatóság félrevezetése miatt – mondta el Jennifer Ruby rendőrtiszt. A történet vége, hogy a nőt letartóztatták, és a rendőrség félrevezetésének vétségével vádolták meg (bolti tolvajlással azonban nem).

A rendőrök jelenleg 130 IBIS egységet tesztelnek Minnesota, Kalifornia és Oregon államokban. Minnesotában 2002 októbere és 2004 májusa között a készülékeket 2700 alkalommal használták; 432 esetben találtak már nyilvántartásban szereplő személyt, míg az összes ellenőrzött öt százalékát vették őrizetbe.

Előzmények

Hirdetés