50 megapixeles kamerával rukkolt elő a Samsung

Az ISOCELL GN1 szenzor méretesebb, mint a gyártó 108 megapixelese és visszahozza a fürge élesítést elősegítő dual pixel autofókuszt.

Bár a vásárlónak nem feltétlenül nyilvánvaló, a háttérben a Sony és a Samsung között komoly verseny alakult ki a legjobb mobilkamerás szenzorok megmérettetésében. A Samsung előállt például a Mi 10-ekben is fellelhető, 1/1,33"-es és 108 megapixeles ISOCELL HMX lapkával, amely quad-Bayer szűrővel és 4:1-es képpont-egyesítéssel 27 megapixelre gyúrja össze az automatika eredményeit. A hasonló méretű és felbontású ISOCELL HM1 pedig a Galaxy S20 Ultrában kötött ki nona-Bayer szűrővel és 9:1 egyesítés után 12 megapixeles eredményekkel. A teljes felbontás mindkét esetben elérhető.


Az S20 Ultra 108 megapixeles főkamerát kínál, a dual pixel autofókusz előnyei nélkül [+]

Nem minden fejlesztés jelent ugyanakkor előnyt: a magas képpontszám alacsony pixelmérettel jár, éppen ezért a Samsung inkább dobta az elődök villámgyors dual pixel autofókuszát, így nem is olyan jó az Ultra élesítésben. A Sony IMX700 néven emlegetett, 1/1,28"-es és 50 megapixeles szenzorja viszont, amely a Huawei P40 családot ékesíti, ha minden igaz, megoldotta, hogy minden képpont a fényinformáció szerzés mellett a fókuszálásból is kivegye a részét (amit általában két fotodiódával szoktak letudni). Mivel pedig ez a kamera quad-Bayer szűrőt és 4:1-es pixel binning feldolgozást használ, logikus a Octa-PD autofókusz elnevezés. Azóta a Sony egyébként AI funkciókat is a szenzorhoz csapott az IMX500 és IMX501 esetében, úgyhogy ideje volt a Samsungnak lépnie.

Az ISOCELL GN1 szenzor közelről
Az ISOCELL GN1 szenzor közelről [+]

Az elmúlt hónapok fejlesztésének az ISOCELL GN1 lett az eredménye, amely 1/1,3"-re növeli a szenzorméretet, viszont 50 megapixelre csökkenti a felbontást. Cserébe sikerölt minden képpontot két fotodiódára osztani, ezzel pedig a dual pixel autofókuszt visszahozni a villámgyors és megbízható élesítésért. A GN1 egyébként egy tetracell szenzor, azaz négy-négy képpont fölött van Bayer-színtűrő és 4:1-es pixel binning feldolgozás után 12,5 megapixeles eredmények születnek alapból. Okos algoritmus használatával ugyanakkor a szenzor képes lesz 100 megapixel felbontású képeket is kipöfékelni magából, plusz adott a szenzorszintű, valós idejű HDR és a 8K felvétel opciója, adott esetben optikai és elektronikus képstabilizálással megspékelve. A tömeggyártás ebben a hónapban megkezdődött, így pedig esélyes, hogy a szenzor kiköt egy közelgő Samsung csúcskészülékben – mondjuk a Galaxy Note20-ban.

Azóta történt

Előzmények

  • AI kameraszenzorral rukkolt elő a Sony

    Az Intelligent Vision Sensor a felhő helyett a lapkán oldja meg a mesterséges intelligenciára eső feladatokat, ami extra biztonságot és energiamegtakarítást hozhat.

  • Huawei Experience: Mikor kattintsunk a P40-nel 50 megapixelen?

    A méretes főkamera maximális felbontására ritkán van szükség, akkor viszont tarol a mesterséges intelligenciával felturbózott, ultratiszta kameramód, amit rengeteg példával szemléltetünk.

Hirdetés