A CES-en befuthat az első képernyőbe integrált ujjlenyomat-olvasós mobil

Tegnap a Synaptics bejelentette: tömeggyártásra kész Clear ID FS9500 kódjelű ujjlenyomat-olvasója, amely lehetővé teszi a képernyőbe integrált biometrikus azonosítást, technológiailag konkrétan a kijelzőpanel mögé helyezve a szóban forgó szenzort. A sajtóközlemény kiemelte: a leolvasó jól passzol az infinity OLED kijelzővel szerelt, kávamentes mobilokhoz, és ugyebár a Samsung pont így hívja újabb, 18,5:9-es megjelenítőit, a GSM Arena mégis úgy gondolja, hogy a kínai Vivo lehet a legkorábbi befutó.

A Vivo és a Qualcomm prototípusa a nyári MWC Sanghaj kiállításon
A Vivo és a Qualcomm prototípusa a nyári MWC Sanghaj kiállításon (forrás: Engadget)

A Vivo és a Qualcomm ugyanis egy prototípus segítségével már a nyáron demonstrálta a képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasót, igaz, még nem érkezett Vivo telefon ezzel a technológiával. A gyártónak egyébként nem ismeretlen terep az elsőség: az Xplay 3S volt a legkorábbi QHD felbontású panelt használó okostelefon, a Vivo pedig előszeretettel szórja tele csúcsmobiljait a legújabb technológiai vívmányokkal. A 2018 legelején esedékes CES pedig elég jó terep lehet valami igazán ütős bemutatására, a Las Vegas-i kiállítás nem idegen az egyébként elsősorban Kínában tevékenykedő vállalatoknak sem.

A Super AMOLED technológiájú Infinity Display panel a piac legjobbja
A Galaxy Note8 virtuális home gombja ujjlenyomat-olvasót még nem rejt, a Note9-é viszont állítólag már fog [+]

A SamMobile sem gondolja azt, hogy a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó a Galaxy S9-cel debütál majd, inkább azoknak a belső informátoroknak hisz, akik szerint a szenzor marad hátul, csak lejjebb kerül, és csak a Note9-cel költözik előre. A publikáció szerint ugyanakkor a Synaptics bejelentése nem feltétlenül jelenti a Clear ID FS9500-zal szerelt okostelefonok azonnali befutását. Elképzelhető, hogy mire a gyártók ahhoz a passzoló mobilokat megtervezik, kifejlesztik és letesztelik, a naptár már 2018 közepét mutatja.

Előzmények

Hirdetés