A Google Pixel Fold az, ami a Microsoft Surface Duo nem lett

Bemutatkozott a Google táblagéppé kinyitható telefonja, július 2-től kapható 1899 euróért.

Belépett a Google a hajlítható okostelefonok piacára, az I/O konferencián hivatalosan is leleplezték a Pixel Foldot, mely július 2-től megvásárolható öt országban. Ezek az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Japán és Németország, a Fold tehát még kevesebb piacon lesz elérhető hivatalos forgalmazásban, mint a többi Pixel telefon. A németországi Google Store ár 1899 euró, azoknak, akik előrendelik a készüléket július 2-ig jár egy ajándék Pixel Watch óra és opcionálisan régi okostelefon is beszámoltatható, amivel maximum 1479 euróra faragható le a Fold ára. A Google egy iPhone 12 alapmodellért ad 420 eurónyi kedvezményt.

Google Pixel Fold obszidián színben
Google Pixel Fold obszidián színben [+]

A telefon valamivel szélesebb és alacsonyabb, mint a Galaxy Z Fold 4, pontosan 139,7 x 79,5 x 12,1 milliméter összecsukva és 139,7 x 158,7 x 5,8 milliméter kinyitva. A Pixel Fold 283 grammot nyom, a ház pedig IPX8 védettséget élvez, vagyis víznek valamilyen szinten ellenáll, de por ellen nincs hitelesítve. A zsanér megoldása a Surface Duo-ra hasonlít kicsit, viszont csak 180 fokban kihajtható a Pixel Fold, a zsanér pedig meg tudja tartani a félig kinyitott telefont a demó alapján. A külső kijelző 5,8 hüvelykes 1080 x 2092 pixeles OLED, 120 Hz-es a frissítés, Gorilla Glass Victus védi, 1200 nit HDR fényességre és 1550 nit maximális fényességre képes. A 9:17,4-es képarány nem megszokott, de közel áll a tradicionálishoz, mint a Samsung Foldja.

A Pixel Fold méretei
A Pixel Fold méretei [+]

A belső panel 7,6 hüvelykre nő és 6:5 a képarány, ezen 2208 x 1840 pixel terül szét, a frissítés pedig itt is 120 Hz-es. A panelt ultravékony üveg fedi, 1000 nit a HDR fénysűrűség és 1450 nit a pontszerű maximális. A panel strapabírásáról a hosszú távú használat tud majd biztosat mondani, a Google mindenesetre azt ígéri, hogy kétszázezer nyitás-csukás biztosan benne van a belső kijelző élettartamában.

A YouTube alkalmazkodik a belső kijelzőhöz
A YouTube így alkalmazkodik a belső kijelzőhöz [+]

A hardver megegyezik a Pixel 7-ek által kínálttal, tehát Google Tensor G2 végzi az SoC feladatait, mellette pedig ott a Titan M2 biztonsági segédprocesszor. Két kiszerelés készül a Foldból, 12/256 GB-os és 12/512 GB-os, itt is LPDDR5 RAM-ot és UFS 3.1-es tárhelyet használ a Google. A kamerarendszer egyedi: 48 megapixeles a főkamera (1/2” szenzor, 0,8 mikronos pixelek, f/1,7-es apertúra, OIS), 10,8 megapixeles az ultraszéles (1/3” szenzor, 1,25 mikronos pixelek, f/2,2-es apertúra) és 10,8 megapixeles a periszkópos teleobjektív (1/3,1”-es szenzor, 1,22 mikronos pixelméret, f/3,05-ös apertúra, 20x zoom). A külső kijelzőbe lyukadva egy fix fókuszú 9,5 megapixeles kamera, míg a belső kijelzőt körülölelő kávába rejtve egy 8 megapixeles, szintén fix fókuszú kamera található.


[+]

Az ujjlenyomat-leolvasó oldalt, a bekapcsoló gombban van, adott a nanoSIM és eSIM használatával a dualSIM mód, sztereó hangszórók vannak és 4821 mAh az akkumulátor mérete. Ezt 30 wattal lehet tölteni, de töltőt nem ad a Google a telefon mellé, van viszont lehetőség vezeték nélküli töltésre is.

A teljes Pixel telefoncsalád, balról: 7 Pro, 7, 7a, Fold
A teljes Pixel telefoncsalád, balról: 7 Pro, 7, 7a, Fold

A nyáron piacra Android 14-gyel kerül a készülék, a Google speciálisan a nagy kijelzőre optimalizált megoldásaival. Ilyen például az alulról behúzható tálca, a több ablakos elrendezés, a félig nyitott kijelzőhöz alkalmazkodó nézet, a külső kijelzőt kamerához keresőként vagy fordítóhoz feliratozóként használó megoldás, az elmenthető alkalmazáspárok. A Google nyilatkozata szerint saját alkalmazásaikat frissítették a nagy kijelzős és osztott képernyős használathoz, a felsorolt és bemutatott módszerek pedig nem számítanak újdonságnak annak, aki használta például a Samsung Foldjait az elmúlt években. Ugyanakkor azzal, hogy ezek a szoftveres megoldások bekerülnek az Android rendszerbe, a gyártóknak könnyebb dolguk lehet a jövőben, hisz támaszkodhatnak a Google fejlesztéseire saját foldable telefonjaikon. A prezentáció során bemutatott felhasználási módok leginkább arra hasonlítottak, amivel a Microsoft próbálkozott a Surface Duo eszközökkel. Első blikkre annál jobbnak tűntek a Google fejlesztései, de például az ablakkezelésben és multitaskingban a Samsung Foldon futó One UI a prezentáció alapján előrébb jár jelenleg, mint a Google Foldon a Material You. Illetve míg a Surface Duo vagy a Galaxy Fold támogat érintőceruzás parancsbevitelt, addig a Pixel Fold nem.


[+]

A telefon fekete (obszidián) és fehér (porcelán) színekben lesz elérhető, ebben is van sztereó hangszóró, Wi-Fi 6E, NFC, USB Type-C 3.2 Gen 2, szoftverfrissítéseket pedig öt évig kap majd a telefon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés