Elszállt egy techguru Pixel Foldja

Futótűzként terjedt a képernyőhiba, dizájnprobléma állhat mögötte.

Boldogan kezdte használni az 5,8"-es külső és 7,6"-es, hajlítható belső OLED panellel szerelt Google Pixel Foldot Ron Amadeo, a neves Ars Technica újságírója, hogy mindössze négy nap használat után végignézze a haláltusáját. Gyötrőtesztek nélkül, óvatosan nyomogatva és az asztalra helyezve egyszer csak megjelent a hajlítható képernyő alján egy 10 pixel széles, maximális fényerőn világító fehér sáv, aztán az futótűzként elkezdett felfele kúszni és az érintésérzékelés is elszállt az referenciatelefon alsó felén.

Az Ars Technica Pixel Foldjának képernyőhibája
Az Ars Technica Pixel Foldjának képernyőhibája [+]

Ha egy fecske nem csinál nyarat, akkor egy hibás modell sem jelent automatikusan problémás dizájnt, az újságíró mindenesetre talált egy gyenge pontot, ami egyébként így vagy úgy jellemzően minden foldable készüléken megvan, csak vannak rá ügyes megoldások. A hajlítható képernyőt általában ultravékony üveglap védi, ami ad némi strukturális integritást, hogy ne lehessen az ujjal a kijelzőt túl könnyen benyomni. Ám ez a réteg roppant sérülékeny, ezért arra jellemzően egy könnyebben karcolódó plasztik fólia is rákerül, ez pedig különleges darab, amit nem szabad eltávolítani.

Keskeny sáv a plasztik védőréteg és a képernyő széle között
Keskeny sáv a plasztik védőréteg és a képernyő széle között (forrás: Ars Technica) [+]

A probléma ott kezdődhet, hogy ez a plasztik réteg nem ér széltől szélig, egy keskeny sávban semmi nem fedi az UTG üveget, és mivel összehajtáskor a két képernyőfél egy hajszálnyi rést leszámítva teljesen összeér és egymásra fekszik, por és szennyeződés összecsukáskor a mutatott sávba nyomódhat. A Pixel Fold esetében ez a rés mindössze 0,3 milliméteres, míg az Oppo Find N2 0,8 millimétert hagy, és belátható, hogy nem kell hanyagul bánni egy ilyen Google referenciatelefonnal, elég csak zsebre vágni vagy általánosan használni, hogy idővel összegyűljön némi szennyeződés a széleknél. Az Ars Technica esetében erre négy nap elég volt, hogy a szennyeződés környékén kialakuljon a képernyőhiba, ami aztán cordyceps módjára gyorsan továbbterjedt.

Könnyen összegyűjthet a Pixel Fold szennyeződést a mindennapos használat során
Könnyen összegyűjthet a Pixel Fold szennyeződést a mindennapos használat során (forrás: Google)

Amadeo hozzáteszi: a Google legendásan felhasználóellenes, ha a garancia érvényesítéséről van szó, a Redditen számos horrorsztori olvasható az ügyfélszolgálat nehéz elérhetőségéről Amerikában, pedig az a Pixelek első piaca. Ha pedig a hajlítható referenciatelefon ennyire sérülékeny, akkor ezek a szervizelési rémtörténetek megszaporodhatnak, és nem idegen a Pixelek ellen indított csoportos kereset az Egyesült Államokban. Ironikus mellékhír, hogy a Google kész az iFixittel összefogva otthoni javítókészletet biztosítani a Pixel Foldnak, ami épp annyira jöhet kapóra ilyen esetekben, mint amilyen könnyen félremehet az amatőr tatarozás, ha a hajlítható panel nem bírja túl jól a babrálást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés