A Wear OS 3-as eszközökre is vannak frissítési ígéretek

A Pixel Watch három évig kap frissítést, a Galaxy Watch5 négy évig.

Eltérő terméktámogatást kap a Google Pixel Watch és a Samsung Galaxy Watch5, hiába futtatja mindkét karóra a Wear OS 3-as rendszer egyik változatát, derült ki a Wired interjújából. A lap Björn Kilburnnel beszélt, aki a Google-nél a Wear OS eszközök termékmenedzsmentjéért felelős igazgató, Kilburn ígérte a három éves frissítési támogatást a Pixel Watch kapcsán.

Pixel Watch
Pixel Watch (forrás: Google) [+]

De akkor a Samsung gyártotta Galaxy Watch5 miért kap négy évnyi támogatást? A Google hivatalos válasza az, hogy a Wear OS 3.X verziók megjelenésével a Google maga kilép a folyamatból és a frissítéseket a gyártók intézik, míg korábban a Wear OS eszközökre egységesen a Google-től érkeztek a frissítőcsomagok. A frissítések mellett Google kiszáll abból is a 3-as verziószámú rendszertől kezdődően, hogy a Wear OS-es eszközök miként csatlakoznak a telefonokhoz, s a gyártókra bízza a megfelelő alkalmazás kifejlesztését, nem lesz többé Wear OS by Google alkalmazás. Ez jó és rossz hír is lehet. A Samsung esetén például nem jelentett gondot a platformváltás, hisz a dél-koreaiak saját ökoszisztémáján belül évek óta vannak okosórák, a cégnek pedig megvannak az erőforrásai, amiket át tud csoportosítani a fejlesztésre. Egy kisebb gyártó esetén viszont már problémás lehet, falakba ütközhet, ha szeretne Wear OS-szel dolgozni, de nem tud elég forrást allokálni a fejlesztéshez. Ugyanígy az iOS-kompatibilitást is a gyártóknak kell megoldani a Wear OS 3-as eszközök esetén, eddig egyedül a Montblanc Summit 3-as az egyetlen, ami képes iPhone-nal is együttműködni.

A Watch5 Pro a Watch4 Classic mellett
A Watch5 Pro a Watch4 Classic mellett [+]

Kilburn beszélt arról is, hogy a Google évente tervezi az új Wear OS főverziók kiadását, negyedévente pedig biztonsági frissítések és egyéb, a Pixel telefonokon már megismert funkcióbővítő frissítések vannak tervben. Akik Snapdragon Wear 4100 vagy 4100+ alapú okosórát használnak, melyen Wear OS 2 fut, azoknak a Google azt ígéri, 2022 végéig kapni fognak Wear OS 3-as frissítést. De azt, hogy pontosan mikor, egyelőre nem tudni.

Az edzések rögzítéséhez a Pixel Watch most is a Fitbit alkalmazására támaszkodik.
Az edzések rögzítéséhez a Pixel Watch most is a Fitbit alkalmazására támaszkodik. (forrás: Google)

Arra a kérdésre, hogy a Pixel Watch miért a Fitbit alkalmazásával érkezik a Google Fit helyett, mi a terve a két programmal a Google-nek így, hogy egyre jobban összeolvasztják a Fitbitet és a saját életmód alkalmazásukat, Kilburn nem válaszolt. Bár ismerve azt, hogy a Google mit csinál a projektjeivel, nem lenne meglepő lépés, ha a két programból egyet csinálnának.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés