Alkalmazásbemutató: Hive

A közösségi szolgáltatások virágkorában szinte minden hétre jut egy új próbálkozó, ha az ember úgy akarja, az egész napját megoszthatja az ismerősökkel a különböző csatornákon, a Facebooktól elkezdve a Foodspottingon át a Foursquare-ig. A mai kiszemelt leginkább utóbbihoz hasonlít, egy hely alapú szolgáltatásról van szó, melynek célja a magyarországi bankautomaták, áruházak, éttermek, kávézók és egyéb frekventált helyszínek rendszerezése. Egy felettébb hasznos appról van szó, amely akár turisták és helyiek számára is életmentő lehet. A fejlesztők egyébként eredetileg egy kocsmakereső programot szerettek volna készíteni, ám a munka során kibővítették a koncepciót.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A magyar fejlesztésű program egyelőre kizárólag Android platformon érhető el, a futtatásához a Google által karban tartott rendszer legalább 2.2-es verziójával kell rendelkeznünk. A helyeket tartalmazó adatbázisba a felhasználók és az üzemeltetők is felvihetik az újabb, ezt a programon belül és a hivatalos weboldalon is meg lehet tenni. A rendszer kicsit a Wikipédiára hasonlít, a felhasználók ugyanis szerkeszthetik is a bejegyzéseket, így sok múlik a közösségen. Ez felveti a visszaélések lehetőségét is, azaz előfordulhat, hogy a felhasználó rossz adatokat tölt fel, ám a csapat folyamatosan figyeli az új bejegyzéseket, moderálva a valótlan állításokat.

Az egyes helyekre be lehet jelentkezni (mint a Foursquare-en, ám a Hive-val mindössze Facebookon oszthatjuk meg ezt, ám hamarosan érkezik a Twitter- és Google Plus-támogatás), illetve hozzászólásokat is fűzhetünk hozzájuk. A találatokat a felhasználótól mért távolság alapján listázza az app, figyelembe véve a helyekhez tartozó értékeléseket is. A lefedettség Budapest belvárosában igen korrekt (ez a fejlesztőcsapat szerint 95 százalékot jelent), a kisebb településeken viszont foghíjas az adatbázis.

A felhasználói felület letisztult, követi a Google irányelveit, a rajzolt ikonok szépen illeszkednek a sárgás-fehéres színvilágba. A navigáció nincs túlbonyolítva, az elérhető funkciókat pár perc alatt fel lehet térképezni, a vezérlés könnyen elsajátítható. A térképes megjelenítés mellett természetesen a keresés is elérhető, a szöveges megadás mellett különféle szűrőkkel szűkíthetjük a találati listát. Egy egymagos telefonon (mi egy Nexus S-szel próbáltuk) valamiért akad a főképernyő, egy kicsit erősebb, legalább kétmagos processzorral szerelt masinán viszont minden folyamatos. Az alkalmazás használatához netkapcsolatra van szükség, ám a masszív tömörítésnek köszönhetően a program kicsi adatforgalmat generál.

Mindent összevetve egy hasznos alkalmazásról van szó, az átgondolt ötlet mellé egy felhasználóbarát és igényes felhasználói felületet kapunk. Mint minden hely alapú alkalmazásnál, a Hive esetében is nagyon fontos a közösség megléte, a mögöttes helyadatbázis ugyanis a felhasználók által csiszolható tovább hatékonyan. A koncepció tehát nyerő, meglátjuk, egy év múlva hol tart majd a Hive. További információért a hivatalos oldalt ajánljuk, a letöltéshez pedig katt ide.

Értékelés: Hive (Android 2.2+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
9 / 10 pont 9/ 10 pont 10 / 10 pont Android

Azóta történt

  • Alkalmazásbemutató: ArkanoidX

    Magyar fejlesztésű faltörő játékot mutatunk be, mely androidos készülékekre érhető el.

  • Alkalmazásbemutató: mVideoCut

    Ma egy magyar fejlesztésű androidos videószerkesztő alkalmazást mutatunk be, mellyel a telefonnal rögzített felvételek korrigálhatók.

  • Alkalmazásbemutató: GPS Status & Toolbox

    A teljes mértékben magyar fejlesztésű GPS Status & Toolbox a telefon pozicionálórendszerét használók számára nyújthat segítséget.

  • Alkalmazásbemutató: Carbon

    A Carbon egy alternatív Twitter-kliens, mely eredetileg WebOS-en hódított, ám a HP platformjának hanyatlása után a fejlesztők átpártoltak a robotos rendszerhez.

Előzmények

Hirdetés