Hirdetés

Apple blog: iRig Mic bemutató

Az olasz illetőségű IK Multimedia kifejezetten a zenészeket hivatott megcélozni termékeivel, portfóliója számos valós és virtuális kiegészítővel, szoftverrel egészült ki 1996-os megalakulása óta. Többek között dobosok, gitárosok, zongoravirtuózok lelhetik örömüket termékeiben, noha nem a klasszikus értelemben használhatják ezeket, ugyanis a gyártó eszközei kizárólag az Apple iKütyüivel kompatibilisek. A StarKing jóvoltából egy igazi különlegességet kaptunk kipróbálásra; az iRig Mic papíron ideális társ lehet énekeseknek, hangtechnikusoknak és webrádiós műsorvezetőknek is; a sokszínű felhasználási lehetőségek listája egy remek minőségű mikrofont sejtet, lássuk hát, hogy mire is képes!

A doboz kellemes; színes, épphogy nem szagos, tele képekkel és egy halom információval. Ha kinyitjuk, a mikrofon mellett találunk egy állítható dőlésszögű kengyelt, egy tartótáskát, egy reklámfüzetet, valamint egy többnyelvű használati utasítást, melyben a gyártó a használathoz szükséges információk mellett a munkához használható ingyenes programjainak listája és egy termékspecifikáció is helyet kapott. Bejegyzésünk főszereplőjének külseje semmiben nem tér el a hagyományos mikrofonéktól: a mikrofontörzs anyaga fekete színű fém, a mikrofonfejen a klasszikus szürke fémrácsos szűrő található. Oldalán büszkén virít a termék neve, alatta pedig egy háromállású gomb figyel, melynek funkcionalitása szerfelett hasznosnak bizonyult, de erről később. Amiben eltér az eszköz az átlag mikrofonoktól (és teszi az egészet kizárólag iPhone, iPad stb. kompatibilissé) az a csatlakozója, amely egy plusz kimenettel rendelkező mini-jack. A plusz kimenet a fülhallgatóé, ami által azonnal halljuk a rögzített anyagainkat.

Az eszköz egy kardioid mikrofon, azaz a hangokat főként előlről veszi, oldalról pedig alig, vagy egyáltalán nem - legalábbis papíron, azért egy jó puskamikrofon szintjétől messze van. Papíron 100 Hz és 15 kHz közötti frekvenciatartományt képes kezelni, minimum -3 dB-en. Itt jön képbe a háromállású kezelőgomb, amivel használattól függően állíthatjuk a mikrofon érzékenységét: a kapcsoló legalsó helyzetbe állítása főként halkabb beszédek, előadások és háttérzajok felvételére alkalmas. A középső állás interjúkhoz, magasabb tónusú beszédekhez és énekhez, akusztikus hangszerek hangfelvételéhez, valamint podcastoláshoz ajánlott. A legfelső állás az énekeseknek kedvez, továbbá dobszólók sőt, konkrét zenekari próbák felvételére is alkalmas. Tulajdonképpen a kapcsoló nem csinál mást, minthogy a mikrofon érzékenységét szabályozza 75, 90 és 120 dB-es tartományokban. Kipróbálva a cuccot a hangminőségre valóban nem lehet panasz: a hangok tiszták, ha a mikrofon stabil, akkor csak minimális zaj hallható a felvett anyagban. Az énekhang felvételét sajnos nem tudtuk kipróbálni, ugyanis a szerkesztőségünkben található, énekes-tehetséggel megáldott emberek száma erősen konvergál a nullához.

Összességében kellemesnek hatott az IK Multimedia kiegészítője. Ha hozzávesszük azt, hogy az ára 16 000 forint, végképp örömteli a kép; az már kevésbé, hogy csak és kizárólag iPod Touch-csal, iPhone-nal és iPaddel képes üzemelni. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a jövő a mobileszközöké, s alapszintű zeneszerkesztésre már ezek a termékek is alkalmasak, mindjárt stabilabban áll a létjogosultság mezején. Aki rendelkezik mobil iKütyüvel és énekelni is szeret, netán interjúkat készíteni, vagy csak jó minőségben szeretné a hangját megosztani a világgal, annak az iRig Mic tökéletes választás.

T.Gavroche

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt