Hirdetés

Apple blog: Kingston Wi-Drive bemutató

Egy érdekes kütyüt kaptunk tesztelére a StarKingtől. A Kingston Wi-Drive egy flash-alapú háttértár, mely vezeték nélkül, WiFi-n keresztül képes kommunikálni egyszerre legfeljebb három darab iOS-alapú eszközzel, a rajta tárolt adatokat megosztva velük. A támogatott eszközök között szerepel mindkét iPad, a három legfrissebb iPhone (3G, 4, 4S), valamint a 3. és 4. generációs iPod touch.

Tudni kell, hogy az Apple eszközeihez viszonylag nehéz külső adattároló eszközöket csatlakoztatni. Léteznek olyan kütyük, melyek kvázi pendrive-ként csatlakoznak az eszközök alján található Dock Connectoron keresztül, ám ezek olyan kommunikációs protokollt használnak, melyek az Apple jóvoltából legfeljebb 100 kB/másodperc sebességgel tudnak adatokat mozgatni, azaz gyakorlatilag használhatatlanok. A Kingston ezt a korlátot a WiFi-kapcsolattal kerülte ki, mely nyilván nem olyan gyors, mint egy USB-port, ám kielégítő sebességű, hiszen az eszközzel 802.11g/n szabványok segítségével cserél adatot.

A konfigurálás viszonylag egyszerű. Mindenek előtt nem árt tartalommal feltölteni a 16 és 32 GB-os méretekben kapható kiegészítőt, amihez szükségünk lesz a dobozban található USB-kábelre. Természetesen Windows, OS X és Linux rendszerek alól is tudunk másolgatni, az írási sebesség pedig nemhogy kielégítő, hanem kifejezetten jó: méréseink szerint másodpercenként nagyjából 10 MB-ot tudunk mozgatni a kütyüre, olvasni pedig dupla ilyen gyorsan tudtunk. Ez azt jelenti, hogy egy kereken 1 GB-ost fájlt 1 perc 40 másodperc alatt tudtunk feldobni a meghajtóra, onnan a merevlemezünkre pedig 50 másodperc alatt tudtuk visszarakni. Kicsit béna dolog viszont, hogy a meghajtón nem microUSB, hanem miniUSB csatlakozó található; ilyen kábel is sokaknál van elfekvőben otthon, de azért nem lett volna rossz a legfrissebb foglalatot használni.

Ha a tartalom adott, be kell kapcsolnunk a 121,5 x 61,8 x 9.8 milliméteres kütyüt, majd az iEszközről fel kell csatlakoznunk az általa létrehozott hálózatra. Előtte azonban nem árt letölteni az alkalmazásboltból az ingyenes Wi-Drive segédprogramot, melyből külön iPad-verzió is létezik. Ha megvagyunk a konneksönnel, csak el kell indítani az appot, majd megcsodálhatjuk a cuccon lévő fáljokat, amennyiben azokat támogatja az iOS. Hangfájloknál az AAC, MP3, WAV, videóknál az m4v, mp4, mov, Motion JPEG (M-JPEG), képeknél a jpg, bmp, tiff, dokumentumoknál pedig a pdf, doc, docx, ppt, pptx, txt, rtf, xls játszanak. Tudni kell, hogy a Wi-Drive-ot adathordozóként nem használhatjuk, azaz az iPaden tárolt dokumentumainkat nem másolhatjuk rá, és fordítva sem működik a dolog. Csak annyira jó ez az egész, hogy megnézzük azokat a fájlokat, amiket a Wi-Drive-on tárolunk. Az alkalmazás ebből adódóan megbirkózik a multimédiás formátumokkal, külön ki tudja listázni a hangfájlokat, videófájlokat, van beépített lejátszó is. De ennyi, másolgatni nem tudunk, pedig jó lenne, ha tudnánk.

Felmerül, hogy mi van az internettel abban az esetben, ha Wi-Drive-ot használjuk. Van, ugyanis maga a kütyü képes felcsatlakozni egy általunk választott hálózatra, tovább is osztja a netet, tehát bizonyos helyzetekben kvázi ismétlőállomásként is használható, bár nyilván nem erre tervezték. Nem mondjuk, hogy haszontalan, de mindenképp rétegtermék, mely egyébként az Android rendszerrel is kompatibilis. 16 és 32 gigabájtos verzióban létezik, előbbi ára 22 900, utóbbié 39 900 forint. Ez gigabájtonként 1430/1250 forint, ami azért nem kevés.

Azóta történt

Előzmények