Az ARM is kifarol a Huawei mögül, ez is nagy pofon

A brit ARM megoldására épül az összes mobilos chipset, a Kirin is. Ha ehhez sem fér hozzá a kínai gyártó, akkor nem tudni, hogy mit tesz a telefonjaiba.

Folyamatosan jönnek a hírek az amerikai embargóval kapcsolatos következményekről, vasárnap este óta (amikor a Reuters megszellőztette, hogy a Google a Trump-adminisztráció kereskedelmi háborúja miatt nem üzletelhet a Huawei-jel) számos nyilatkozat, forgatókönyv és információmorzsa látott napvilágot. A Google mellett a többi amerikai beszállító is felfüggesztette az együttműködést a Huawei-jel (Qualcomm, Intel, Micron, Qorvo, Microsoft...), de a brit ARM is ilyen döntést kellett hozzon, mert az ARM utasításkészlet is épül amerikai szabadalmakra.


[+]

Ez annyiban még kétségesebbé teszi a Huawei helyzetét, hogy bár a házon belülre vitt Kirin rendszerchipek gyártása elvileg megoldott, ám jelenleg minden mobilos processzor az ARM alapjaira épül, vagyis ha az ARM nem biztosítja a licenszeket, akkor a kínai cég nem gyárthat erre épülő megoldást még saját maga sem. Noha mondhatnánk, hogy akkor ne használja ezeket, ám az összes mobilos architektúra erre épül, az összes driver, szoftveres környezet és a további komponenseket is úgy tervezték, hogy ARM architektúrában működjenek.

Ha pedig nincs rendszerchip, akkor nincs telefon sem, ez ilyen egyszerű. A BBC információi szerint az ARM-nél arra kérték a munkavállalókat, hogy tudassák a Huawei-jel, hogy a "szerencsétlen helyzet" miatt az ARM nem tud további támogatást adni a Huawei-nek, ahogyan semmiféle kód, szoftver és frissítés sem biztosítható. Ezek az intézkedések az ARM China nevű vállalatot is érintik, amelynek 49%-ban az ARM a tulajdonosa.

Az ARM-nél azt mondják, hogy a következő Huawei chipsetet, a Kirin 985-öt ugyan nem érinti a korlátozás (hiszen annak a fejlesztése már befejeződött), de a jövőbeli mobilos rendszerchipek fejlesztésében a Huawei már nem támaszkodhat az ARM-re. Ha és amennyiben minden így marad, de még mindig 89 napja van a kínai és az amerikai kormányzatnak arra, hogy megállapodjanak az embargós lista módosításáról.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés