Az iPhone X „halott”, éljen az iPhone Xs!

Akár tetszett a Kedves Olvasónak, akár nem, radikális formaváltozásával, új gesztusfunkcióival, a szenzorszigettel és persze az animojikkal az Apple iPhone X lett a tavalyi év legtöbbet emlegetett készüléke, amiből a kezdeti gyártási nehézségek után olyan szép számmal passzoltak el, hogy az Apple rekordbevételre tett szert. Más kérdés, hogy iparági források szerint az Apple már decemberben 40%-kal csökkentette az iPhone X komponenseire vonatkozó rendeléseket. A minap pedig az almás rendszerchipeket gyártó TSMC bejelentette: a tervezettnél alacsonyabb éves árbevételre számít, meg nem nevezett csúcskészülék komponensekre érkezett, alacsonyabb megrendelések okán.

Az iPhone X mindent újraír az Apple okostelefonok történetében
Az iPhone X az Apple-nek rekordbevételt hozott, a gyártása viszont rövidesen leállhat az új modellek előkészítése miatt [+]

Az elemzők átláttak a szitán, és gyorsan megállapították, hogy egyszerűen visszaesett az érdeklődés a méregdrága iPhone X iránt. Sőt: Neil Campling, a Mirabaud Securities tanácsadója szerint annyira lecsökkentette az Apple a rendeléseket a beszállítópartnerek felé, hogy évek óta nem halmozódott fel a TSMC raktáraiban annyi (egyelőre) felhasználatlan chip, amennyi most leszállításra vár. „A tízes iPhone-nal egyszerűen az a gond, hogy túl sokba kerül. A vásárlók kezdenek hátat fordítani a méregdrága telefonoknak” – jegyezte meg Campling. „Az iPhone X (komponensek) rendeléseinek visszaesése miatt rekordmennyiségű készlettöbblet halmozódott fel a TSMC-nél, és problémás lehet tőle megszabadulni, Miért? Mert az iPhone X halott.”

Az állítólagos iPhone Xs Plus paneljei tesztfázisban
Az állítólagos iPhone Xs Plus paneljei tesztfázisban (forrás: PhoneArena) [+]

Érdemes tudni, hogy az Apple számos modellt továbbgyárt a generációváltást követően is, mivel az áresést követően is népszerűek maradnak a régebbi darabok. Ming-Chi Kuo, a KGI Securities elemzője szerint az Apple a nyárig viszont teljesen leáll az iPhone X gyártásával, ehelyett a három új szenzorszigetes modellre helyezi a hangsúlyt (illetve az iPhone SE 2-re). Ezek közül kettő, az 5,8"-es iPhone Xs és a 6,5"-es iPhone Xs Plus érkezhet OLED megjelenítővel a PhoneArena szerint, és eddig a szakma úgy tudta, a kisebbik paneleket elsősorban a Samsung, a nagyobbik képernyőket pedig a rivális LG gyárthatja.

Ez volna az iPhone Xs Plus előlapi védőüvege?
Ez volna az iPhone Xs Plus előlapi védőüvege? (forrás: PhoneArena)

Az utóbbiak száma eleve kisebbnek ígérkezik: az elemzők 20%-ra teszik a 2018-as iPhone-ok között az óriásmodell várható eladásait. Ezt pedig a Samsungnál kisebb OLED gyártókapacitással rendelkező LG akár teljesítheti is. A Wall Street Journal szerint ugyanakkor olyannyira meggyűlik a baja a gyártónak az Apple által felállított minőségbiztosítási szint megugrásával, hogy elképzelhető: a nehézségek miatt mégiscsak a Samsung feladata lesz a 6,5"-es panelek legyártása. Ezt lehetőleg elkerülné az Apple, mivel az OLED piacon a Samsung lényegében monopolhelyzetben van, ezért magas árakat kérhet el megrendelőitől. Mivel júliusban meg kell kezdeni a tömeggyártást, hogy szeptemberre elég nagy készlet felhalmozódjon, kevés ideje van az LG-nek a problémákat orvosolni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Májusban jöhet az új iPhone SE

    Egyre többet beszélnek róla, most már lassan valósággá válhat az Apple-féle apróság új változata.

  • Három folytatást kaphat az iPhone X

    A KGI Securities ismert elemzője szerint érdemes megbarátkozni a kijelzőbe türemkedő TrueDepth kamerával, mert jövőre csak ilyen iPhone-ok érkeznek. Az iPhone X-et sem kerülték el a kijelzőhibák.

  • Apple iPhone SE - se vele, se nélküle

    Az almás vállalat egy rendkívül kompakt méretű készüléket dobott piacra. A külső már ismerős, a belső pedig bivalyerős, a kamera és az üzemidő is dicséretes. De vajon ez elég lesz a sikerhez?

Hirdetés