Hirdetés

Alkalmazásfejlesztés badára: Mit várhatunk az új SDK-tól?

Kedden részt vettem egy bada fejlesztői napon a Moible World Congress keretein belül, ahol egész sok új információt meg lehetett tudni a bada új verziójáról. A műsor több előadásból állt, melyekből igazán csak az első kettő volt érdekes, melyek a bada 2.0 újításaival foglalkoztak rendszer- és SDK-szinten. Az első tartalmát már összefoglaltam egy hírben, melyhez egy videó is tartozott, ami az igen alfás állapotú rendszert mutatja futás közben egy Wave II készüléken; a mai bejegyzés pedig a feljeszztőkörnyezet változásairól fog szólni.

A kiállítás helyszíne, az App Planet
A kiállítás helyszíne, az App Planet

A legfontosabb újítás, hogy az SDK több platformon is futtatható lesz, a megszokott Windows mellett végre elérhető lesz Linux és Mac alá is. A jelenlegi állapotában nem túl gyors szimulátor is sok változáson esett át: jelentősen csökkenni fog a betöltési idő, e mellett pedig képes lesz hálózatot szimulálni, hardveres OpenGL gyorsítást is kapunk és a fényképezőt is szimulálja, utóbbihoz azért szükségünk lesz egy webkamerára.

Kapunk néhány eszközt is, amelyek a fejlesztést, debugolást és tesztelést hivatottak könnyíteni és gyorsítani. A UI Sequencer általunk definiált teszt-forgatókönyvek automatikus futtatására szolgál, a Memory Usage Checker a memóriahasználat és a szivárgás (memory leak) monitorozására képes, a Code Coverage Tool segítségével egy fedettségi gráfot (code coverage graph) kapunk, a Performance Analyser az adatbázis-, fájl-, memória- és registry-használatot figyeli, a Profiler pedig egy teljeskörű kódanalizáló alkalmazás, mely a függvények hívási gyakoriságát és a hívási gráfot is megjeleníti.

A webközpontúság jegyében kapunk HTML5 támogatást, JavaScript keretrendszert és FlashLite 4-et, az új fejlesztőkörnyezet ezek mellett több mint 80 WAC2.0 API-t fog támogatni. Továbbá fejlesztettek a UI builderen (állítólag külön eszközt kapunk az orientáció változásának lekezelésére), Flash-alapú képernyővédőt fejleszthetünk (ezt látjuk, ha a lezárt kijelzőt megpróbáljuk feloldani), használhatjuk az OpenAL 3D könyvtárat, valamint a TTS és SST (text-to-speech, illetve speech-to-text) képességeket is kiaknázhatjuk.

Ez futott az egyik kiállított gépen
Ez futott az egyik kiállított gépen

Ha lehet hinni a megkérdezett fejlesztőnek, a megjelenési dátum már nincs vészesen messze, elvileg májusban már tölthetjük is a bétás SDlK-t. Az első bada2.0-át futtató készülék viszont még várat magára: ha minden jól megy, valamikor nyáron vehetjük kézbe.

dr. Kind

Előzmények

  • MWC2011: bada 2.0 hírek

    Most értem vissza a bada fejlesztői napról, ahol egy 2.0-t futtató Wave II-t is megnyomogattam.