MWC2011: bada 2.0 hírek

A Samsung a mai napra tette a fejlesztői napját, amely a Hall 7 nevű épületben volt. Kicsit szenvedtem a megtalálásával, lévén ilyen nevű terem nem volt sehol, az épületet App Centernek hívták; keringtem egy kicsit, mire megtaláltam, de legalább a reggeli séta megvolt.

A műsor érdemi része a 10:05-től 10:50-ig és a 11:05-től 11:35-ig tartó két előadás volt. Az elsőben a bada 2.0-ban bevezetett újításokról volt szó, a második előadás során pedig a 2.0-ás fejlesztőkörnyezet változásait ecsetelték. Utóbbiról külön blogbejegyzés lesz a bada dev blogban, akit az is érdekel, ne aggódjon, lesz róla bejegyzés. A Samsung egyébként továbbra is nagyon nyomatja a badát, a közeljövőben sok új, a saját operációs rendszerüket futtató készüléket szeretnének piacra dobni; 2011 első felében pedig 10 millió badás telefont szeretnének piacra dobni. Az első, 2.0-át futtató masina valamikor a nyáron fog megjelenni, a bétás SDK viszont már májustól elérhető lesz.

A 2.0-ás rendszer már képes lesz a valós multitaskingra, egyetlen megkötéssel: újabb alkalmazás megnyitása esetén ellenőrzi a rendszer, hogy van-e elegendő rendelkezésre álló erőforrás, ennek függvényében idítja el a programot. A másik új fícsör, hogy a tartalomtípusokhoz programokat köthetünk. Például egy képfájlhoz két eltérő galériaprogit rendelhetünk, a fájlt megérintve pedig felugrik egy menü, ahol a kiterjesztéséhez párosított szoftverek listájából választhatunk. Ezek mellett módosítottak a felhasználói felületen is (bár ezt még nem mutatták be), valamint NFC (írás és olvasás egyaránt) és WiFi-Direct támogatást kapott a rendszer. A Wave és Wave II tulajoknak pedig jó hír, hogy az új firmware elérhető lesz a készülékekre, a gyengébb hardverrel szerelt badás készülékekre viszont ez még nem biztos, legalábbis az egyik fejlesztő szerint.

Az új rendszerben lecserélhetjük a képernyőzárat is, amelyet bárki készíthet akár otthon is, egy flash-alapú dologról van szó, amit a bada SDK-n keresztül készíthetünk el. A virtuális 3D hangzásra képes OpenAL-könyvtár támogatását is beépítették a rendszerbe, ezt ki is lehetett próbálni; a hatás érezhető, bár a hasraesés elmaradt. A mai trendeknek megfelelően hangvezérlésre is lehetőségünk van, a bada 2.0 képes a TTS-re (text-to-speech) és STT-re (speech-to-text) is. Továbbá HTML5.0, WAC és javított JavaScript kompatibilitást is beépítettek a 2.0-ba, valamint rengeteget fejlesztettek a fejlesztői környezeten (erről valamikor éjszaka lesz egy bejegyzés a devblogba).

Ráadásul meg is lehetett nyomogatni egy Wave II-t, amelyen a 2.0-ás rendszer futott; rettentően akadozott a dolog, sok minden nem is működött, de az új funkcióknak dedikált alkalmazások szerencsére működtek. Le is videóztam a telefont, egy rövid feldolgozás után nemsokára fel is töltjük, stay tuned!

Összességében jó volt a rendezvény, legalábbis az eleje; volt kaja, pia, készülékek, segítőkész fejlesztők, ajándék könyvet kaptak a résztvevők, raádásként pólókat is kisorsoltak azok között, akik helyesen válaszoltak a kissé bolond műsorvezető csajszi kérdéseire.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés