Bemutatta a Huawei a Harmony OS 3-at

300 millió eszközön fut a Harmony OS platform, az új rendszer áttervezett kezelőfelületet és jobb biztonsági megoldásokat kínál.

Szerdán bemutatót tartott Kínában a Huawei, ahol prezentálta, mit tud a Harmony OS 3, a cég operációs rendszerének legújabb iterációja. Megújul némileg a kezelőfelület, felgyorsul a HyperTerminal használata és bővül tizenkét különböző okoseszköz támogatásával, kezdve a nyomtatóktól egészen az autókig. Az újdonságok között szerepel az is, hogy bármilyen két Harmony-s eszköz között mehet a vezeték nélküli képernyőtükrözés, ráadásul mostantól a számítógépek nagyobb felbontásban támogatják a kivetítést.

Így képzeli el a Harmony-val összekötött világot a Huawei.
Így képzeli el a Harmony-val összekötött világot a Huawei. [+]

A táblagépek és a telefonok automatikusan felismerik egymást és közös hálózatot állítanak fel, melyen megosztják a kommunikációjukat, így a tabletről automatikusan lehet valós időben reagálni telefonhívásokra, SMS-ekre, de akár mehetnek az online játékok vagy a streamingek is a telefon adatkapcsolatát használva a táblagépről. A Huawei szerint az új megoldásuk jóval kevesebb energiát fogyaszt, mint a klasszikus Hotspot alapú internetmegosztás.

A tableten megjelennek a telefon ikonjai, így indítható hívás a táblagépről is a telefonon keresztül.
A tableten megjelennek a telefon ikonjai, így indítható hívás a táblagépről is a telefonon keresztül. [+]

A Harmony-val kompatibilis okoseszközök között szerepelnek például futópadok is, egy, a Huawei rendszerével együttműködő futópad automatikusan képes lesz a Harmony-s okosórához csatlakozni, így akár csuklóról is lehet edzést elindítani. A szinkronizációs valós időben történik és nem kell hozzá, hogy a két készülék közös Wi-Fi hálózaton legyen.

Órákon, futópadokon, de akár kocsikban is működik a Harmony-ökoszisztéma.
Órákon, futópadokon, de akár kocsikban is működik a Harmony-ökoszisztéma. (forrás: Huawei) [+]

Újdonság a Harmony OS-ben, hogy két fülhallgatót is képes egyszerre kezelni a forrásként használt eszköz, de egyelőre csak a Freebuds Pro 2 szerepel a támogatott audióeszközök listáján. A telefonokon és táblagépeken változnak a főképernyőre kiszúrható widgetek, ezentúl egymás tetejére is lehet a widgeteket elhelyezni, köztük pedig lapozással váltani. Mintha láttunk volna egy hasonlót két éve az iOS-ben. Az pedig az Android 12-ből lehet ismerős, hogy az új Harmony OS összesítést készít az alkalmazásokról, melyek hozzáférnek a telefon kritikus dolgaihoz, például a kamerához, a fájlokhoz vagy a mikrofonhoz. Ezekről grafikont készít a rendszer, melyen számszerűsítve jelzi, hogy mi és mennyiszer használta például a kamerát. Az is Android 12-es újítás a Harmony OS 3-ban, hogy megosztáskor könnyedén eltávolíthatók a fotókról a szenzitív adatok, például a fotó készültének helye.

Szimultán két fülhallgatón is mehet a hang egy forrásból a Harmony OS 3-ban, de csak bizonyos fülhallgatókkal.
Szimultán két fülhallgatón is mehet a hang egy forrásból a Harmony OS 3-ban, de csak bizonyos fülhallgatókkal. [+]

Sebesség terén is van némi változás, a cég szerint a főképernyőn 18%-kal lehet gyorsabban görgetni, az appok 7%-kal gyorsabban nyílnak meg és 14%-kal gyorsabban reagálnak az előző rendszerhez képest. A rendszer grafikus renderelésre felhasznált energiafogyasztása 11%-kal csökkent az előző generációhoz és a cég szerint 23%-kal a konkurens rendszerekhez képest.

Az új adatvédelmi jelentés funkció és az új rendszer sebességcsökkenései.Az új adatvédelmi jelentés funkció és az új rendszer sebességcsökkenései. Az új adatvédelmi jelentés funkció és az új rendszer sebességcsökkenései. [+]

Egyelőre nincs bejelentett lista azon eszközökről, melyeken futni fog a Harmony OS 3, de a Huawei bemutatóján elhangzottak alapján a Harmony OS 2-es cuccok frissíthetők lennek. A globális piacon várhatóan a MatePad 11 Pro lesz az első, melyben láthatunk a rendszer újdonságaiból párat.

Azóta történt

Előzmények

  • Bemutatkozott a Huawei MatePad Pro 11

    Meglehetősen elegáns lett a Huawei új táblagépe, emellett kompetens hardvert tud felmutatni, Google szolgáltatásokat viszont továbbra sem.

  • Huawei FreeBuds Pro 2 - kellemes társ rövid utakra

    Nem túl látványos, de annál hasznosabb frissítéseket hozott a két éve bemutatott csúcskategóriás Huawei TWS most megjelent második generációja. Csak ne akarjuk nagyon hosszú ideig használni.

  • HMS tudástár

    Egy helyen minden tudnivaló a Huawei Mobile Services ökoszisztémát használó telefonokról és táblagépekről, illetve az AppGalleryről.

Hirdetés