Bemutatták az iOS 13-at

Dark mode, gyári swipe-billentyűzet, frissített alkalmazásokkal, jobb teljesítménnyel, mindezt iPhone 6S-ig visszamenőleg.

A 2019-es Apple WWDC legfőbb mobilos újdonsága az iOS 13 és iPad OS volt. Igen, a cég végül szétválasztotta a két szoftvert, és bár alapjaiban továbbra is ugyanaz maradt, a tabletek képesek lesznek külső USB-háttértárolót, fájlkezelőben kezelni, komolyabb lesz a multitasking, illetve az iPadek használhatók lesznek Macekhez csatolt külső monitorként is.

Azonos alapokon, de exkluzív funkciókkal jön az iPadOS
Azonos alapokon, de exkluzív funkciókkal jön az iPadOS [+]

Természetesen a hagyományos iOS 13 sem maradt újítások nélkül. Az új rendszer az egyébként komoly optimalizálást hirdető iOS 12-höz képest is fejlődik teljesítményben, állítólag 30%-kal gyorsabb Face ID-feloldásra, programbetöltésekre illetve sokkal pörgősebb frissítés- és alkalmazástelepítésre számíthatunk. Megjelenés terén a régóta várt dark mode, azaz sötét mód, ami végre bekerült a teljes rendszerbe, ezzel jelentősen barátságosabb lesz az éjszakai felhasználás. Évek óta vártunk erre az újításra, főleg annak tudatában, hogy a macOS már Mojave óta rendelkezik ezzel a funkcióval, az iPhone X-óta pedig az Apple-höz is megérkeztek a sötét háttérnél minimális fogyasztású OLED megjelenítők.

A sötét hangulat várhatóan jót fog tenni az üzemidőnekA sötét hangulat várhatóan jót fog tenni az üzemidőnekA sötét hangulat várhatóan jót fog tenni az üzemidőnek A sötét hangulat várhatóan jót fog tenni az üzemidőnek [+]

Most már iPhone-on is hosszú évek óta cserélgethetők a billentyűzetek, így igazán nem váltja meg a világot, de jól jöhet, hogy most már a gyári billentyűzeten is lehet swipe-olgatni, azaz a billentyűk között való csúsztatással bevinni a karaktereket. Az Apple ezt egyébként QuickPath-nak hívja. Nagyon komoly újratervezésen esett át az Apple Térkép, ami többek közt saját utcaképet is fog kapni, kezdetben az Egyesült Államokat térképezik fel, de szép lassan terjed majd a cég által célzott többi piacon is.

Frissül a gyári billentyűzet isFrissül a gyári billentyűzet is Frissül a gyári billentyűzet is [+]

Komolyabban hozzányúlnak az Emlékeztetők (Reminders) alkalmazáshoz, mindenféle szűrési és kategorizálási opcióval, automatikus kitöltéssel. A Fotókon belül sokkal jobb rendszerezés várható, a képernyőfotók és a lefotózott dokumentumok elkülönítésre kerülnek, hogy a szép fotók lehessenek előtérben. A portrékamera esetén mostantól a virtuális fény pozíciója és erőssége állítható, és ha ez nem lenne elég, továbbfejlesztették az utólagos szerkesztőt, és videós téren is sok lehetőséget adnak a felhasználónak, többek közt levágást, elforgatást és automatikus színkorrekciót.

Jön az új Apple Térkép, saját utcaképpel
Jön az új Apple Térkép, saját utcaképpel [+]

Adatvédelmi szempontból is történt előrelépés, mostantól beállítható, hogy bizonyos alkalmazások csak egyszer férjenek hozzá a készülék lokációjához, utána viszont ne tudják követni a felhasználót. A bejelentkezéseket nem csak gyorsítja, de biztonságosabbá is teszi Sign In with Aple opció, ami akár véletlenszerű, virtuális e-mail címet is tud generálni, hogy a bejelentkezéssel semmiképpen ne adjuk meg a lehetőségét egy spamlistára való kéretlen felkerülésnek.

iOS 13 kompatibilis telefonok

iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE + iPod touch (7th generation)

iPadOS kompatibilis tabletek

12.9-inch iPad Pro, 11-inch iPad Pro, 10.5-inch iPad Pro, 9.7-inch iPad Pro, iPad (6th generation). iPad (5th generation). iPad mini (5th generation), iPad mini 4, iPad Air (3rd generation), iPad Air 2

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága

    Ebben a készülékben nincs különösebb izgalom, minden pont ott van és úgy működik, mint tavaly. Azt biztos nem mondhatjuk rá, hogy a ennyi pénzért hülyének is megéri.

  • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

    A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Hirdetés