Emelt órajelű Snapdragon 8 Gen 2-vel jöhet az S23 Európába

Magasabb órajelű Qualcomm lapkáért mondhatott le a Samsung az Exynos chipről, mi is profitálhatunk belőle.

Megannyi tipp és kéminformáció után elég nehezen félreérthető célzást tett a Qualcomm nemrég arra, hogy mindegyik 2023-as Samsung csúcstelefon Snapdragon lapkával érkezik. A Snapdragon 8 Gen 2 tegnap be is mutatkozott valamelyik 4 nm-es node-on, egy 3,19 GHz-es ARM Cortex-X3, két 2,8 GHz-es Cortex-A715, két szintén 2,8 GHz-es Cortex-A710 és három 2 GHz-es Cortex-A510 processzormaggal. Mindehhez az Adreno 740 GPU tartozik sugárkövetéssel (ray tracing), az X70-es 5G modem, valamint LPDDR5X RAM, UFS 4.0, Bluetooth 5.3, illetve WiFi 7 támogatás.


[+]

A mobilvilágban máris mindenkinek megindult a nyálelválasztása, viszont a partnerlistáról a bemutatón lemaradt a Samsung. Nem azért, mert minden csúcskészüléke Exynos vagy MediaTek chippel várható: a két fél között exkluzív megegyezés jöhetett létre a Snapdragon 8 Gen 2 különkiadásával, és a koreaiak vélhetőleg nem kértek helyjegyet olyan márkák mellé, akiknek holmi mezei változat jut a csúcshardverből. Az Ice Universe is úgy hallotta: az egész piacon Qualcomm lapkával érkeznek a Samsung csúcstelefonjai, a Galaxy S23 családot beleértve, és a Snapdragon 8 Gen 2-ből ezeknek a készülékeknek mindjárt egy magasabb órajelű változat jár, ami az esetleges 8+ Gen 2-ig a Samsung exkluzív privilégiuma maradhat.

A forrás megosztott egy kétségtelenül meggyőző, 1504 / 4580 pontos Geekbench 5 teszteredményt is (Galaxy S22 Ultra, Exynos 2200: 1145 / 3414 pont), és a táblázatban 3,36 GHz szerepel a Cortex-X3 teljesítménymag mellett. Azért hivatalosnak még nem lehet a különváltozatot tekinteni, mindazonáltal Európának örömhír lenne a Snapdragon használata, ha ez a Samsungnak éppenséggel presztízsveszteség volna első, AMD-vel közösen megalkotott szettje után. Már csak abba nem kellene belefutni, ami idén nyáron a galibákat okozta, hogy minden egyes csúcskészülék a teljesítményre ment rá kiegyensúlyozott hőkezelés helyett, és az extra órajelek nem éppen azt vetítik előre, hogy a szereplők tanultak volna hibájukból.

Kisebb botrányt okozott idén a Samsung teljesítmény-visszafogása is Game Optimization Service név alatt, a Galaxy S23 viszont nyílt és egyenesen kommunikált takarékos móddal érkezhet. A light mode a szokásos energiatakarékossággal szemben csak egy kicsit fogná vissza az órajeleket a jobb hatékonyság érdekében, és ez elég lehet extra üzemidő kisajtolására. Arról egyelőre nem pletykálnak, hogy a Snapdragon 8 Gen 2 Samsung-féle változata más jelölést kap-e (korábban és más kontextusban szó esett egy Ultra változatról) – de amúgy sem bőbeszédű a hardver típusa kapcsán a Galaxyk termékoldala. Viszont, ha az új chip a TSMC következő generációs 4 nm-es node-ját használja, és a kihozatalból is a legjobb minőségű lapkákat skálázza feljebb a Qualcomm a Samsung számára, talán kontroll alatt marad a hőkezelés szoftveres beavatkozás nélkül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés