Ezek voltak a legnépszerűbb készülékek 2023-ban

A JohnsPhones elemzése alapján továbbra is a Samsung és az Apple dominálja a piacot, de a kínai brandek is komoly játékosokká váltak nemzetközi szinten.

A JohnsPhones a tavalyi évre vonatkozóan is részletes elemzéssel szolgál a legnagyobb mobilgyártók piaci részesedését illetően, illetve a legnépszerűbb konkrét modellekre vonatkozóan. Ez utóbbi adat a tavalyi év első félévére vonatkozik és nem meglepő, hogy a top tízben ismét az Apple és a Samsung készülékei váltogatják egymást. Az viszont igen, hogy a Samsung részéről egyetlen csúcsmodell volt csak képes dobogós helyet szerezni hatodikként (Galaxy S23 Ultra), közvetlenül a hetedik Samsung Galaxy A14 után és a nyolcadik A14 5G előtt.


[+]

Az első három helyet az iPhone 14-as széria foglalja el (14 Pro Max, 14 Pro és 14 sorrendben), majd az iPhone 13, a fenti intermezzo után pedig az Samsung Galaxy A54 5G, Galaxy A34 5G és az iPhone 11 zárja a sort. A piaci részesedés szempontjából is az Apple és a Samsung két legnagyobb gyártó, közel azonos arányban (28,4 és 28,2%), együtt a világpiac több, mint 50%-át dominálják, a harmadik legnagyobb tényező pedig a Xiaomi 12,7%-os részesedéssel.


[+]

A vizsgált 65 ország túlnyomó többségében az első három helyen az Apple és a Samsung áll változó arányban, harmadikként pedig jellemzően a Xiaomi uralja a piacot, kivéve néhány esetben, ahol a Xiaomi helyett más gyártó szerepel a top háromban. A Google például az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Kanadában tudott pozíciót szerezni, Dániában a OnePlus a harmadik legnépszerűbb választás, Norvégiában pedig, meglepetés, a Huawei. Dél-Koreában még mindig 2%-kal van versenyben az LG, Brazíliában és Argentínában a Motorola követi a Samsungot, Afrikában pedig az Infinix és a Tecno tud még labdába rúgni.


[+]

A Xiaomi mindössze három országban előzi a két legnagyobb szereplőt, ebből kettő ráadásul európai. Görögországban és Spanyolországban 35,28 és 27,68%-kal vezetnek, illetve Indiában (20,29%), Magyarországon pedig 20,77%-kal ékelődnek a 37,63%-kal vezető Samsung és a 20,74%-kal rendelkező Apple közé.

Előzmények

Hirdetés