Felemás eredményekről számolt be a Nokia

A finn gyártó első negyedéves eredményei igen felemás képet mutatnak, mert habár számos pozitív változást is látni lehet, de a cég nyereségét igencsak megtépázta a piaci verseny. A januártól márciusig tartó negyedév során a gyártó 107,8 millió készüléket szállított le, mely az előző év azonos időszakához képest 16 százalékos bővülést, a karácsonyi szezont is felölelő időszakhoz képest viszont 15 százalékos visszaesést jelent, mely révén a piaci részesedése körülbelül 33 százalékra mérséklődött. Az okostelefonok piacán azonban az elemzők várakozásával ellentétben 41 százalékosra tudta növelni részesedését, igaz, ez csak az olcsó modellek elsősorban ázsiai térnyerésének köszönhető.

A teljes Nokia csoport 9,52 milliárd dolláros árbevételről számolt be, mely az előző, rendkívül gyenge év azonos periódusához képest halovány 3 százalékos bővülést, míg az előző negyedévhez képest 21 százalékos visszaesést jelent. A gyártó mobiltelefonos részlege 831 millió eurós nyereséget tudott felmutatni, melyet a NAVTEQ és a Nokia Siemens Networks 77, illetve 226 millió eurós vesztesége jelentősen megtépázott. A 488 millió eurós nyereség persze az előző év 55 milliós értékéhez viszonyítva igen komoly előrelépésnek tűnik, ám az előző negyedévhez képest 57 százalékos visszaesést jelent.

A finn gyártó készülékeinek átlagos eladási ára az előző éves 66, és az előző negyedéves 64 eurós árszintről 62 euróra csökkent, míg az okostelefonok ára 18 százalékkal 155 euróra zuhant. Ez utóbbin persze nincs is miért csodálkozni, hiszen a túlméretes Nseries N900 kivételével gyakorlatilag egyetlen olyan felsőkategóriás modellt sem tudott felmutatni a Nokia, mely fel tudná venni a versenyt az iPhone és az Android alapú készülékekkel, ráadásul ezzel kapcsolatban még hosszú hónapokig nem is lesz vátlozás.

Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia első embere hivatalosan is megerősítette a Symbian^3 platform késésével kapcsolatos pletykákat, kiegészítve azzal, hogy cége nem kíván még egy olyan hibát elkövetni, mint az N97 esetén, vagyis a jövőben csak kész és stabil szoftverrel rendelkező készülékek kerülnek piacra, melyekre a bejelentés után sem kell majd hosszú hónapokat várni. Az első Symbian^3 alapú készülékek piaci debütálása így bő három hónappal később, július és szeptember között várható. A teljesen átdolgozott felület a cégvezető állítása szerint minden fronton meg fog majd felelni a felhasználók elvárásainak, melyhez képest a jövőre érkező Symbian^4 csak kisebb változásokat hoz majd.

A számos negatív hangvételű bejelentés mellett azért jópár pozitív változás is történt a cég életében. Az ingyenes navigációt kínáló Ovi Maps például több mint 10 millió alkalommal került letöltésre, míg az Ovi Store forgalma három hónap alatt 70 százalékkal, napi 1,7 milliósra bővült. Az elmúlt negyedév alatt 3 millió új Ovi Mail postafiók is elkészült, mellyel együtt 3 millió Nokia Messaging fiók is aktiválásra került. A 28 országban elérhető Comes with Music zenei szolgáltatás továbbra sem tűnik kifizetődő ajánlatnak, de a frissen bemutatott DRM-mentes zeneszámokat kínáló korlátlan letöltéssel kecsegtető zenebolt talán végre meghozza majd a várt sikert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés