Galaxy blog: Bejelentették az Exynos 4210 utódját.

Nemsokára bemutatásra kerül a Samsung első Ice Cream Sandwich-csel telepített masinája, amely HD felbontású kijelzővel lesz szerelve, ám a készülékben használatos SoC egyelőre ismeretlen. Spekulációra adhat okot azonban, hogy a nemrég kiadott hivatalos közleményben a koreai gyártó egy új alkalmazásprocesszorról rántotta le a leplet. A Galaxy S II-ben használt SoC továbbfejkesztett változatáról van szó, lássuk tehát, mit fog nyújtani az Exynos 4212!

A koreai gyártó jelenlegi zászlóshajójában egy saját alkalmazásprocesszor duruzsolt. Az Exynos 4210 SoC egy két magos, magonként 1,2 GHz-en ketyegő, 32 bites, csökkentett utasításkészletű (RISC), két magos, ARM Cortex-A9 archtektúrájú processzort és egy MALI-400 grafikus egységet tartalmazott. A Galaxy S II-ben használatos Soc, azaz System On Chip felépítésének és képességeinek már szenteltünk egy irományt, további információért az említett cikket ajánljuk.

Bár sajnos az Exynos 4212 teljes specifikációjára még nem derült fény, néhány részletről már lerántották a leplet. A chipsetet az úgynevezett 32 nanométeres High-K Metal Gate (HKMG) technológiával gyártják, melynek következtében körülbelül 30 százalékkal csökken a fogyasztás. A lapka az Exynos 4210-hez hasonlóan egy kétmagos processzorral lesz szerelve, ám a magok órajelét 1,5 GHz-re emelték a Samsung mérnökei, amely 25 százalékos teljesítménybeli növekedéssel kecsegtet.

A jövevényben a Galaxy S II-ben használatos MALI-400 grafikus gyorsítót is egy erőteljesebb modulra cserélték, a Samsung hivatalos közleménye szerint az újdonság közel 50 százalékkal lesz gyorsabb ezen a téren az elődnél. A GPU típusa jelenleg nem ismert, a találgatások egy új generációs ARM MALI vagy PowerVR SGX egységről szólnak. Reméljük, hamarosan a további részleteket is elérhetővé teszik, hiszen már nincs messze a Nexus Prime érkezése.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények