Hamarosan többet megtudhatunk a Galaxy S25-ről

Az Exynost váltó, saját fejlesztésű chipjeiről előszőr beszélhet a Samsung.

Bár évek keserves felhasználói harca és petíciók sora érte csak el, hogy, ha minden igaz, a Galaxy S23-tól minden egyes Samsung csúcsmobil Qualcomm lapkát használjon a versenyképes, ám gyakran problémás, házi Exynos helyett, ami például Európában jutott. Eleve komplikáltabb a hardveres-szoftveres összhang az androidos térben, hiszen más fejleszti az operációs rendszert, más tervezi a mobilchipeket és adott esetben megint más gyártja azt le. Ezzel szemben az Apple-nél tökéletes a hardveres szoftveres összhang, és így a teljesítmény is odapakol a riválisoknak, bár ennél is fontosabb a sokkal jobb optimalizálás, legyen szó harmadik félről.

Úgy tűnik, az Exynos chipek innentől az olcsóbb telefonoknak jutnak
Úgy tűnik, az Exynos chipek innentől az olcsóbb telefonoknak jutnak

A Samsung hatalmas multinacionális vállalat számos óriási részleggel, így házon belül sem olyan egyszerű a helyzet, mint az ember gondolná. Az Exynos chipeket ugyanis a félvezető részleg fejleszti és gyártja, és kis túlzással a mobilrészleg puszta megrendelő, nem szoros fejlesztési partner. Ez ügyben azonban a Samsung már látja a megoldást, és az utóbbi években egyre nagyobb a mobilos üzletág és a Google kapcsolata, most pedig maga foghat chiptervezésbe házon belüli partnere helyett, hogy tökéletes legyen a hardveres-szoftveres összhang. Persze ez az Apple-nél sem ment az egyik pillanatról a másikra, és a pletykák alapján a Samsungnál is csak a Galaxy S25 környékén startolhat az a hardver, amely letérhet a megszokott, ARM dizájn által kitaposott ösvényről.


A Galaxy S23 egyféle Qualcomm chippel várható - az S25 pedig egyféle Samsunggal. Forrás: FM Korea [+]

Jó kérdés, hogy az AMD marad-e grafikus partnerként, avagy a Samsung mobildivíziója saját GPU-t is tervez, mindazonáltal egy nehézség továbbra is fennállhat: elképesztően sok új chipes mobilt piacra kell dobni ahhoz, hogy a játékok és alkalmazások fejlesztői is elkezdjenek rá optimalizálni, és ez az Exynos vonal egyik Achilles-ínja. Az előkészületek mindenesetre egyértelműek: belsős információk szerint a részleg több mint ezer mérnököt különített el a feladatra, és a Samsung megszerezte az Apple egyik chiptervező kulcsmérnökét is. Az új hardvert pedig már a második vagy harmadik 3 nm-es GAA node-ra tervezhetik, aminek persze még odébb van a munkába állítása. A gyártó a Galaxy S23 premierjén beszélhet először az új chipek fejlesztéséről és az esetleges új névről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés