Hirdetés

i8910 blog: első rész

Az i8910-ben az Innov8-hez hasonlóan 8 megapixeles, autofókuszos kamera található, melynek technikai paramétereiről sajnos nincs információnk, pedig fontos lenne tudni, hogy az Innov8-ben található, kompakt fényképezőgépekével megegyező méretű képérzékelő, vagy a Pixon kicsit gyengébb minőségű szenzora üldögél-e az újdonságban.

Samsung i8910

Az biztos, hogy mindkét említett modellhez képest történt előrelépés, nevezetesen, hogy az i8910 720p-s HD felbontásban képes mozgókép rögzítésére - ez 1280 x 720 pixeles, 25 képkocka/másodperc sebességű, 16:9 -es képarányú mozgóképet jelent, képkockánként 921.600 pixellel. A filmek MPEG4 formátumban kerülnek rögzítésre, sok dolgot velük kapcsolatban nem állíthatunk: választhatunk kisebb felbontásaokt (720 x 480, 640 x 480, 320 x 240 pixel), berakhatunk effekteket, bekapcsolhatjuk a meglehetősen erős fényű LED-es segédfényt, van gyorsított és lassított felvétel (1/8-tól 8x-os sebességig) de képstabilizációra már nincs módunk. További gond, hogy az autofókuszos nem működik felvétel közben, bár ez egy újabb szoftverrel még megváltozhat, az ikon ugyanis ott van a fókuszállításra, csak nem él.

A képminőség egyébiránt kiváló, mobiltelefonnal Európában ilyet még nem rögzíthettünk. Nem is húznám tovább a szót, ide kattintva elérhető egy 720p felbontásban rögzített két és fél perces videó, mely kereken 200 MB-ot foglal el a készülék - egyébként bővíthető - belső memóriájából.

Fotózáskor már több beállítási lehetőségünk van, nézzük őket sorban, ömlesztve. Készíthetünk sorozat, panoráma és mozaikfotót, van mosolyra exponálás, 13 fajta expozícióprogram, arcra fókuszálás és makró mód - a legtöbb embernek ez bőségesen elég. Aki viszont szeret a beállítások között turkálni, az megteheti: az érzékenység ISO 100 és ISO 1600 között skálázódik, emellett a fénymérés is állítható. Az evidens dolgokra (fehéregyensúly, JPEG-tömörítés stb.) nem vesztegetném a karaktereket, azok ugyanis mind megtalálhatók a kamera szoftverének menüjében. A legnagyobb elérhető felbontás egyébként 3264 x 2448 pixel.

A képminőség jó, de nem éri el az Innov8 szintjét. A fent látható tesztfotók alapbeállításokkal, automatikus érzékenységgel és középre súlyozott fényméréssel készültek - lehet, hogy utóbbi volt az oka annak, hogy sok kép enyhén túlexponált lett. A dinamikatartomány nem tűnik túl nagynak, elég sok képen láthatók kiégett részletek, de azért szerencsére nem mindegyiken. Megfigyelhető némi kromatikus aberráció is, a zajszint pedig még az AUTO beállítás által használt ISO 50-es érzékenységnél is kicsit magas. A színek viszont elég élénkek a vonalélesség is jónak mondható, tehát a felsorolt negatívumok ellenére is azt mondhatom, az az i8910 kiválthat egy alacsonyabb felbontású kompakt fényképezőgépet, 18 x 13 centiméretes fotópapírra nyomtatva kiváló minőségű képeket fogunk kapni, 2-3 megapixelre lekicsinyítve pedig az említett hibákat észre sem lehet venni.

Ennyi volt mára, várjuk a készülékkel kapcsolatos kérdéseket, melyeket a következő blogbejegyzésekben megválaszolhatunk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés