IFA 2013: Nem durrantott nagyot a telefonjával a Lenovo

Az előzetes terveink szerint az IFA -1. napjának is felfogható csütörtökön az egyik legnagyobb durranásnak a Lenovo sajtótájékoztatónak kellett volna lennie. Véleményünkkel szemmel láthatóan nem voltunk egyedül, hiszen egy nagy rakás újságíró özönlött össze a gyártó holnap megnyíló standján, aminek gyakorlatilag egyedüli építményként állt a 18-as csarnokban, a szomszédos területeken komoly építési munkálatok zajlottak, melyek egyáltalán nem zavarták meg az előadásokat (bár néha azért oda-oda hallatszott egy erősebb fúráshang).

A elég vicces kedvében lévő műsorvezető először Gianfranco Lancit (Danny DeVito hasonmás), a Lenovo alelnökét hívta fel a színpadra, aki a gyártó által elért sikerekről beszélt. 2005-ben ugyanis még senki sem ismerte a nevüket Kínán kívül, az idei évre viszont odáig fejlődtek, hogy a Lenovo lett a legnagyobb PC gyártó a világon. A vállalat egyébként a piacon fellelhető számítógépek 16,7%-át tudhatja magáénak, ami nem rossz eredmény. Jól követték a piaci igényeket is, hiszen tudják, az elmúlt 20 évben hiába a PC-k és a notebookok voltak az elsődleges termékek, az okostelefonok és tabletek iránti igény is megnőtt, így most már ebben is gondolkodniuk kell.

A száraz, de érdekes tények után David Romant köszöntötték, aki elvileg az egész mostani Lenovo világot megálmodta, és nem mellesleg a cég vezető marketingese. Rendkívüli módon mély hangjával azt a kérdéskört vázolta fel, hogy az emberek mennyire hozzászoktak már ahhoz, hogy nagyon erős hardverrel rendelkező eszközöket tudnak zsebre rakni. A Yoga sorozatot méltatta, majd átadta a szót egy ausztrál szépfiúnak (a műsorvezető nevezte így), Nick Reynoldnak, a Lenovo operatív igazgatójának. Ő mutatta be az új laptopokat, köztük a továbbra is négyféleképpen hajtogatható Yoga 2 Prót, az új ThinkPadet és még két másik eszközt.

Számunkra ezután kezdődtek csak az érdekességek, hiszen a cég legújabb okostelefonjáról is lehullott a lepel. A Vibe X fantázianévre hallgató telefon mindössze 6,9 milliméter vékony, és hiába kapott fém házat, csupán 121 grammot nyom. Fontos tulajdonság az 5 hüvelykes, 1920 x 1080 felbontású IPS-kijelző is, mely elvileg nagyon jó fényerővel és tökéletes betekintési szöggel rendelkezik, magát a megjelenítőt pedig egy Gorilla Glass 3 üveg védi az esetleges sérülésektől. A hátlapi kamera 13, az előlapi pedig 5 megapixeles fotók készítését teszi lehetővé, videófelvétel esetén 1080p-vel lehet számolni. A belső erőt egy MediaTek MT6589T lapkakészletből nyeri a telefon, a négy processzormag 1,5 GHz-en képes pörögni. Emellett 2 GB RAM-ot és 16 GB belső tárhelyet kapunk, melyhez egyébként a microSD kártyahely miatt további 32 GB-ot is hozzáadhatunk. Az Android 4.2.2 alapokon nyugvó készülék Kínában októberben kerül a boltok polcaira, más országokban ugyanez decemberben következik be, de árat nem mondtak hozzá.

Tablet téren az S5000-ről esett szó. 7,9 milliméteres vékonysága mellé mindössze 246 gramm tömeg dukál, ami annak fényében igencsak kevés, hogy maga az eszközt egy 7 hüvelykes, 1280 x 800 pixel felbontású és 350 nites fényerővel rendelkező kijelzővel szerelték fel. A hátul található fő kamera 5 megapixeles, míg az előlapi 1,6 megapixeles fotókat tud készíteni. A motorháztető alatt egy négymagos, 1,2 GHz-re skálázott processzorral ellátott MediaTek MT8389 lapkakészlet dolgozik. Az opcionálisan 3G modemmel is rendelhető S5000-t USB On the go funkcióval is ellátták, így külső eszközöket is hozzá tudunk kapcsolni. A beépített 3450 mAh-s akkumulátorkapacitás elsőre kevésnek tűnhet, ám a Lenovo szerint ez 8 óra WiFin keresztüli böngészésre és 6 óra HD-film nézésére elegendő. Az elvileg ÁFÁ-val együtt 199 euróba kerülő masinát novembertől lehet majd hivatalosan is megvásárolni.

Azóta történt

Előzmények

  • IFA blog: A Sony sajtó belülről

    Részt vettünk a japán gyártó sajtótájékoztatóján is, érdemes beszélni a körítésről, valamint a műsor felépítéséről.

  • Lenovo S750 - engedelmes védelem

    A Lenovo megpróbálta a legjobb kínai komponenseket összeszedni, majd ezt egy nagyon impozáns házba csomagolta és ellátta IP67-es védettséggel.

  • Lenovo A660 - mindketten túlélik

    A kínai gyártó két SIM-es, kétmagos, strapabíró okostelefont hozott össze, nemigen van versenytársa, de Európában hivatalosan nem fogják forgalmazni.

Hirdetés