Igazi csúcslapka lehet a Dimensity 2000

4 nm-es node, Cortex-X2 csúcsmag és előremutató architektúra a közelgő MediaTek hardver pletykalistáján.

Olyannyira versenyképes mostanában a MediaTek az 5G-s Dimensity hardvervonallal, hogy az okostelefonok iránti kereslet és a chiphiány közepette nem tud eleget biztosítani partnereinek. A OnePlus Nord2 Dimensity 1200-AI lapkakészlete például a rendszersebesség, a játék és a fogyasztás szempontjából is jól szerepelt, bármelyik felső-középkategóriás Qualcomm vagy Exynos lapkával felvéve a kesztyűt, de a MediaTek nagy dobása a 4 nm-es node-on várt Dimensity 2000 lehet, valamikor a jövő év elején.


Meggyőzően teljesít a Dimensity 1200-AI chip a OnePlus Nord2-ben, a Dimensity 2000 még egy szintet ugorhat felfele [+]

Kínai források szerint az 5G-s lapka már ARM-V9 architektúrára épül és a friss Cortex-X2 teljesítménymag lesz a lóerőmetrika középpontjában. Eséllyel egyedül a nagy fogyasztás miatt, az pedig már tipp, hogy akkor sanszos a szintén új Cortex-A710 és Cortex-A510 magok mellékelése a maradék processzoros ügyek intézésre, ahogy a Mali-G710 GPU is közös generáció az iméntiekkel. Várhatóan izgalmas lesz a chipcsata, hiszen jövőre nem csak a Snapdragon 898 ígérkezik borzasztóan erősnek szintén 4 nm-es node-on gyártva, az Exynos 2200 mRDNA AMD grafikus gyorsítóval tekintélyes 3D-s teljesítménytöbbletet kaphat, ehhez pedig a FrontTron Twitter csatornának vannak érdekes információi.

A lapka és GPU-ja meggyőző pontszámokat gurított júniusi prototípus fázisban, a GFX Bench tesztjeit harmadjára futtatva viszont a hőtermelés és az e miatti órajel korlátok miatt ez visszaesett 25%-ot. A jó hír az, hogy itt nagyjából a dolog meg is állt, és az Exynos 2200 teljesítménye sosem romlott 30%-nál jobban, míg az elődjeinél ez a szám néha 50% fölé ugrott. Rengeteg ideje van még egyébként a chiptervezőknek új lapkáikat optimalizálni, és persze sok múlik majd a készülékek hőelvezetésén is, amelyek használják. Az mindenesetre kezd kirajzolódni, hogy a Kirin lapkák kiszállója után jövőre ismét háromszereplős lehet a csúcskategóriás chipcsata Android vonalon.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés