Január 31-től kötelező az Android 10 futtatása

Konkrétan a Google mobilszolgáltatások használatának lesz az alapfeltétele a friss Android bevetése új készülékek esetében.

Több fronton újított a pár hete elstartolt Android 10, amit azóta több régi és új készülék is megkapott. Mindezzel egy időben a keresőóriás frissítette partnerei részére a GMS (Google Mobile Services) alapfeltételeit, amelyeknek minden készülék meg kell feleljen, ha Google mobilszolgáltatásokat akar rá a gyártó telepíteni. Ebbe beletartozik a Play Áruház, a YouTube, a Drive, a Kereső és a többi ismert szoftver. Az XDA-developers által beszerzett dokumentumok szerint az Android 9-en alapuló rendszerverziókat a Google legkésőbb 2020. január 31-éig hajlandó elfogadni a GMS engedélyezéséhez. Magyarán minden ez utáni kérelemnek már Android 10-zel kell befutnia.

Android 10 sötét móddal a Pixel 3a-n
Android 10 sötét móddal a Pixel 3a-n [+]

Nyilván lehet pár hét átfutás a rendszer elfogadása és egy új készülék bejelentése között, szóval nem 100%, hogy a 2020-as MWC-n csak Android 10-es újdonságokkal találkozunk majd, bár elég szomorú lenne, ha a jövő év elején 2018-as verzióval jelennének meg termékek. Az efféle határidők egyébként nem számítanak újdonságnak, a Google mindenesetre több ponton szigorított szolgáltatásainak hozzáférése szempontjából. Szintén az XDA írja, hogy kötelező a digitális jóllét és a szülői felügyelet szolgáltatások használata, legyen szó az Androidba alapból beépített változatról, avagy a hasonló tudású gyártói alternatívákról. Ez is aláhúzza, mennyire komolyan veszi a Google a felhasználó és gyermekeinek mobilfüggőségét.

Dátumok, meddig fogadja el a Google a régi androidos rendszerverziókat új készülékek esetében
Dátumok, meddig fogadja el a Google a régi androidos rendszerverziókat új készülékek esetében (forrás: XDA-developers)

Végezetül új engedélyezési folyamat indul GDC néven (Game Device Certification), amelynek a kütyüknek meg kell hardveresen és szoftveresen felelniük. Egyelőre nem világos, mi fog majd a Google szerint „játékeszköznek” számítani, esetleg valamilyen gaming szolgáltatás kapcsolódik-e hozzá, az efféle termékkategória azonban új front a bevételek növelésére, és boldog-boldogtalan erre specializálódott telefonokat épít.

Nem rég indult ráadásul az Apple Arcade előfizetéses szolgáltatás, amely reklám és mikrotranzakciók nélkül hoz felhőtlen szórakozást, a Stadia pedig a Google gaming felhőszolgáltatása lesz, ahol a játékok hardveres futtatását távoli hardverparkok végzik, a játékos pedig kis vagy nagy képernyőjére streameli azt, megvásárolandó kontrollerrel irányítva. Ne felejtsük el, hogy egyre több a gamingre kihegyezett mobil SoC, és a Google nyilván azt szeretné, hogy GDC engedélyt csak a makulátlan élmény biztosítására alkalmas eszközök kaphassák meg.

Azóta történt

Előzmények

  • Itt az Android 10 Go

    A belépő okostelefonokra szánt Android is elvesztette az édességes nevet, nyert viszont új alkalmazásokat és titkosítást.

  • Android 10 bemutató

    Oda az édességes név, van viszont rendszerszintű sötét téma, (majdnem) teljes képernyős gesztusvezérlés, hajtogatható eszköztámogatás és a remény, hogy a frissítések gyorsabban jönnek – de érdekel ez még bárkit?

  • Elstartolt az idei Google I/O

    A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás körül forgott a nyitóesemény, de időközben belenézhettünk az Android P új kezelőfelületébe és funkcióiba is.

Hirdetés