Jelentősen megnövelt külső kijelzővel érkezett meg a Flip5

A Samsung kettéhajtható telefonjánál végre a külső kijelző mérete is megnőtt, de az új zsanér miatt az összecsukhatóság is javult.

A Fold5 mellett természetesen megjött a Flip5 is, amelyről szinte mindent tudtunk már előre. Ezért aztán főleg az volt a kérdés, hogy a mappa alakú, megnövelt méretű külső kijelző vajon mire lesz jó, illetve mennyit emelkedik a divatos telefon ára. De persze érdemes végigszaladni a többi paraméteren is, ami például a belső kijelző kapcsán nem sokat változott (6,7 inch, 120 Hz, AMOLED, 2640 x 1080 pixeles felbontás), maradt az itt látható kamerelyuk mögötti szenzor is 10 megapixeles felbontású.


[+]

Természetesen ebbe a készülékbe is megjött az emelt órajelű Snapdragon 8 Gen 2 chipset, de továbbra is 8 GB RAM van mellérakva, 256, valamint 512 GB-os tárhely opciókkal. Nem változott a telefon mérete sem kinyitva, összecsukva azonban valamivel vékonyabb egészen egyszerűen azért, mert az új zsanér miatt (ami továbbra is vízálló, de nem porálló) a készülék két fele teljesen egymásra tud csukódni, ezzel nyertek néhány millimétert és egy esztétikailag sokkal vonzóbb oldalnézetet. Viszont papíron a kamera is változatlan, vagyis mindkét szenzor 12 megapixeles, a normál látószög mellé optikai stabilizáció is jár. Változatlanul csak 3700 mAh-s az akkumulátor és továbbra is 25 wattos a töltési sebesség maximuma.


[+]

Láthatóan az idei Flip legnagyobb dobása a külső kijelző igen látványos növekedése. A fedlapra rakott panel alakja fura, mert a kamerákat nem öleli körbe, vagyis olyan, mint egy mappa. Ennek az alsó nyúlványán vannak a virtuális navigációs gombok, amelyekkel lehet haladni a külső menürendszerben, amely teljes kijelzős widgetekből áll, a kezdőképernyő pedig nem csak egy sima háttér lehet, hanem miniikonokat ki lehet rá szórni az egyes funkciók gyors eléréséhez. Viszont nem kapjuk meg a komplett Androidot most sem, az utolsó widgetre kerülhetnek olyan alkalmazások, amelyek képesek futni a készülék összezárt állapotában is, ilyen a Netflix, a Maps, vagy éppen a YouTube, az üzenetkezelés és a telefonálási felület. Vagyis a külső kijelző használhatósága szoftveresen egyelőre elég korlátozott, de meg van nyitva az API, tehát van arra fejlesztői lehetőség, hogy a Samsung áldását megkapva olyan appok is kikerülhessenek a becsukott készülék fedlapjára, amelyek erre alkalmasak némi fejlesztői munkát követően.


[+]

Nyilván több kérdés is adódik: mennyivel lesz jobban használható a mindennapokban az új Flip? Vajon kevesebbet fogják-e majd a felhasználók nyitogatni? Hogyan alakul az üzemidő? Versenyképes lesz-e a termék a lassacskán gyarapodó számú konkurens modellel szemben? Ezekre majd a teszt és a hosszútávú használat adhat választ, de ahhoz előbb bele kell túrni a pénztárcába, az új Flip5 ugyanis 490 és 540 ezer forintos áron kerül piacra a belső tárhely méretével arányosan, az előrendelésnél itt is az a menet, hogy az alacsonyabb árhoz most a nagyobb kapacitás jár ajándékba. Menta, grafit, krém és levendula árnyalatokban lép piacra az újdonság, az Android 13-ra rakott OneUI 5.1-re pedig három évnyi frissítés mindenképpen érkezik majd a jövőben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés