Jövőre indul a Samsung műholdas szolgáltatása

Valószínűleg az Exynos 2400 lesz az első chip és a Galaxy S24, ami a dolgot támogatja.

Javában zajlik a 2023-as Semiconductor Expo Szöulban, ahol a Samsung LSI elnöke, Park Yong-in több érdekes információmorzsát elhintett. A szakember előrevetítette a Samsung telefonok kétirányú műholdas kommunikációját, alighanem az iPhone-ok műholdas segélyhívó szolgáltatásának mintájára, amely egyelőre SMS alapon működik. Sok részletet nem árult el a gyártó vezére, a GSM Arena szerint viszont egyértelműen az Exynos Modem 5300 műholdas támogatására célzott, márpedig Európában szinte biztos ez a modem fog kikötni az Exynos 2400-zal szerelt Galaxy S24-ben és S24+-ban.

Viszont az S24 Ultra a világ minden részén Snapdragon 8 Gen 3-mal lehet elérhető, és a 200 megapixeles ISOCELL kamera ki is használhatja a Qualcomm AI motorját élő mozgáskövetésre a fenti demó szerint. Azt viszont nehéz elképzelni, hogy csak az olcsóbb exynosos darabok indítsanak segélykérést mobilhálózati lefedettség nélkül, a logikus következtetés tehát az, hogy a snapdragonos változatok is képesek lehetnek műholdas üzenetcserére.

Közvetlen mobilkapcsolat meglévő telefonok és a Starlink műhold hálózat között
Közvetlen mobilkapcsolat meglévő telefonok és a Starlink műhold hálózat között (forrás: SpaceX)

Más téma, ám jövőre indulhat a SpaceX Starlink konstellációjának mobilszolgáltatása, egyelőre üzenetcserével, majd 2025-től hanghívással és mobiladat kapcsolattal, és ennek a megoldásnak az előnye, hogy a már évek óta piacon lévő mobiltelefonok is kompatibilisek, hiszen a műholdak az egyik LTE sávot használják kétirányú kommunikációra. Itt viszont nem bizonyos eszközök, hanem egyes szolgáltatók fogják a műhold alapú elérést biztosítani, ilyen például az amerikai T-Mobile.

Előzmények

Hirdetés