Kétféle UFS tárolót használ a Samsung?

Komolyabb galibába keveredett a minap a Huawei, amikor kiderült: az ultragyors UFS 2.0-s és 2.1-es tárolók mellett sok P10 és P10 Plus régebbi és lassabb, eMMC 5.1-s tárolót kapott, az UFS modul, mint feature, pedig a Mate 9 termékoldaláról is eltűnt. Mindennek Richard Yu vezérigazgató Canossa-járása lett a vége, ezzel egy időben pedig több szaklap megjegyezte: a gyártósorok maximális kapacitása mellett is hiány van és lesz még 2017-ben a leggyorsabb mobilos tárolókból. Noha az XDA-Developers szerint az UFS 2.0-s és 2.1-es generációk között nincsen drasztikus sebességkülönbség a mindennapokban, a Samsung a két Galaxy S8 bemutatásakor kiemelte: az Infinity Displayjel szerint páros a legfrissebb tárolólapkát kapta meg, az UFS 2.1 megemlítése azóta viszont eltűnt a termékoldalakról.

A Samsung Galaxy S8 és az S8+ kijelzője szinte kitölti az előlapot
Magyarországon az Exynos 8895-ös Galaxy S8 páros került forgalomba [+]

A XDA-Developers szerint nem véletlenül: bizonyos S8-ak a közösség szerint UFS 2.0-s tárolókból kaptak. A visszajelzések alapján az oldal valószínűsíti (bár kategorikusan ki nem jelenti), hogy az Exynos 8895-ös S8 és S8+ (így a hazai) 2.1-es UFS lapkát kapott, akárcsak a Snapdragon 835-ös S8+. Viszont akad olyan snapdragonos S8, amelyek UFS 2.0-sat. Az XDA-Developers szerint a régebbi UFS generáció szekvenciális olvasástesztben 5-600 MB/s-on, az újabb pedig 7-800 MB/s-on teljesít, majd hozzáteszi: különbséget inkább az UFS és az eMMC technológia között lehetne érzékelni, persze erről itt szó nincs. Mindenesetre, mi is ott voltunk Londonban, amikor az UFS 2.1-gyel a specifikációban a két új csúcsmodellről lehullott a lepel, és a felhasználók sosem örülnek, ha egy megemlített feature aztán lekerül a honlapról. Eltérések egyébként szoktak adódni a beszállítók között, van például Galaxy S8 Samsung ISOCELL és Sony IMX kameraszenzorokkal (megegyező specifikáció alapján gyártva), míg tárolóban a Samsung mellett a Toshiba egységeire lehet készüléktől függően bukkanni. Ez utóbbiak között akad UFS 2.0-s, már ahol snapdragonos S8 kapható.

Azóta történt

Előzmények

  • Figyelmeztetés a Huaweinek a csúcsmodellek tárolóügye

    A vezérigazgató az interneten is publikált levelében arrogánsnak nevezte a vállalat korábbi válaszát az eltérő sebességű tárolók kapcsán és felhasználói visszajelzésekre szakosodott csoport létrehozását ígéri.

  • Drágább a Samsungnak az S8, mint az S7 edge volt

    Nem csoda, hogy magasabb áron nyit a Galaxy S8, mint elődje: többe kerül az idei csúcskészülékeket előállítani, mint a tavalyi párost. Eközben az első Galaxy S9 pletykák is felbukkantak.

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Hirdetés