Kínai konkurenseit pereli a Nokia

Pert indított két dél-kínai mobilcég ellen a Nokia, miután azok a finn gyártó készülékeire nagyban hasonlító termékekkel léptek a piacra – tudtuk meg a Nokia szóvivőjétől. A világ vezető mobiltelefongyártójának ez az első védjegyoltalmi pere Kínában.

A két ázsiai konkurens a 7260-as modellben talált ihletet. A Nokia most arra kéri a bíróságot, hogy tiltsa meg a gyártóknak ezen készülékek gyártását és forgalmazását, valamint, hogy térítsék meg az okozott kárt, amelyet 500 ezer jüanban (14 millió forint) határoztak meg.

Tavaly óta már Kína számít a Nokia első számú piacának, miután az eladások itt lekörözték az Egyesült Államok számait. A kínai mobilpiac több mint 400 millió előfizetőt jelent, és a tavalyi évben 100 millió mobilkészüléket értékesítettek az országban. A világviszonylatban 27 százalékos piaci részesedéssel vezető Nokia májusban bejelentette, 50 millió eurót készül befektetni Kínában, elsősorban az új Nokia-főhadiszállásra.

Nem a finn telekomóriás az egyetlen, amelynek meggyűlt a baja a kínai copy/paste-iparral, és a helyzet kezelésére felkészületlen kínai jogrenddel. A nagy kereskedelmi láncok közül a Wal-Mart és a Starbucks sem nézte jó szemmel, hogy megjelentek ázsiai klónjaik, az it-vállalatok közül pedig eddig az Intelnek került a legtöbb energiájába, hogy megvédje szellemi tulajdonjogait.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Hirdetés