Maszkban is működni fog a Face ID...

...de csak akkor, ha az illető Apple Watchot is használ mellette. Mindezt az iOS 14.5-ös frissítés fogja elhozni.

A 2017-es iPhone X-széria váltotta le az Apple mobilok Touch ID ujjlenyomat-olvasóját a komplex arcazonosítást nyújtó Face ID-re, ám a maszkos járványhelyzetben ez eggyel kevésbé praktikus megoldás, ami miatt az utóbbi hónapokban sok felhasználó kényszerült arra, hogy sokszor beírja jelszavát a mobil használatához. Az iOS 14.5 fogja próbálni megkönnyíteni ezt a helyzetet, a frissen kiadott béta már maszk viselése mellett is engedélyezi a Face ID-t, ha a kezünkön lévő Apple Watch-tól kap egy extra megerősítést.

Ezt a funkciót Unlock with Apple Watch névvel látták el, és nagyon hasonlóan működik, mint az androidos körökben régóta ismert Smart Lock. Az arcazonosítónak azonban mindenképpen maszkot kell észlelnie, és az Apple Watch sem lehet lezárva, illetve még egy extra, rezgő jelzéssel egyben érkező notifikációt is kap a viselő a feloldásról, tehát a biztonsági oldal is megoldott. Ráadásul, ezzel a módszerrel csak a zárképernyőn juthatunk túl, a vásárlásokhoz (App Store, iTunes, stb.) használt arcalapú feloldás helyett továbbra is a jelszóbeírás marad annak, aki maszkban használja az eszközét.

Az alternatív feloldáson kívül Xbox Series X és PlayStation 5 DualSense kontrollerek támogatását, világszintű dual-SIM 5G funkciót (kizárólag az 5G-s modellekre, természetesen) és AirPlay 2-es Fitness+ támogatást és adatbiztonsági újításokat is hoz az új verzió, aminek első béta verziója már elérhető fejlesztők számára.

Azóta történt

  • Maszkban is felismer a Face ID az iOS 15.4 bétában

    Az Apple iPhone-jain az iOS 15.4-es publikus bétájában megjelent az opció arra, amire az iPhone-felhasználók a pandémia kezdete óta várnak: ismerje fel őket maszkban is a Face ID biometrikus azonosító rendszer.

Előzmények

  • Túl óvatos az iOS 14 a hangerővel

    Rengeteg felhasználó tapasztalt problémát a készülék hangerőbeállításaival Bluetooth eszközön iOS 14.2 rendszerrel, a Fejhallgató biztonság menüpont viszont nem minden esetben olyan szigorú.

  • Megérkezett az iOS 14.2

    A száz új emoji és a nyolc új háttérkép mellett hoztak néhány új funkciót és számos hibát is javítottak Cupertinóban.

  • Megérkezett az iOS 13.6.1

    Természetesen az iPadOS-szel együtt érkezett meg a legfrissebb verzió az összes iOS 13-as eszközre, ami főleg tárhelykezelési problémákat javít.

  • Digitális slusszkulcs érkezett az iOS 13.6-tal

    A funkciót az idei WWDC-n demózta az Apple az iOS 14 új funkciójaként, de az iOS 13 legfrissebb verziójában is elérhető.

Hirdetés