Megérkezett az Android 9 Pie

Nem borsmenta, hanem szimplán csak pite lett a legfrissebb, az eddigieknél is hamarabb befutó Android főverzió neve. A Pixelekre már elérhető, ám kérdés, mikor fog széles körben elterjedni.

Evan Blass augusztus 20-ára várta, a Google azonban már magyar idő szerint hétfő este közzétette a 9-es számozású Android főverziót, amit persze számos fejlesztői béta megelőzött, az egyiket mi is kipróbáltuk. Sok tipp érkezett a friss Android lehetséges édességes nevére, ami végül a lehető legszimplább választás mellett kötött ki: nem Android Peppermint vagy Mister Android Peanut Butter lett, és nem is Android Pumpkin Pie, hanem egyszerűen csak Android Pie, vagyis pite.

Az újdonságok nagy részét kiveséztük, és a Google Pixel telefonokon, illetve az Essential PH-1-en máris letölthető, telepíthető és kipróbálható a hivatalos Android 9, a többi készülék esetében azonban még várni kell, és nem minden Google I/O-s újdonság érhető még el a pités operációs rendszerre. Az új navigációs gesztusvezérlés, az intelligens kijelölés, az adaptív akkumulátor és fényerő kezelés vagy az interaktívabb értesítéshasználat már adott, és a vizuális változások is nyilvánvalóak a korábbi főverziókról váltva.

A digitális jólétnek nevezett szolgáltatáscsomag azonban egyelőre csak a Pixel telefonok következő fejlesztői bétájával próbálható ki. Ez utóbbi összefoglalja a júzer mobilhasználatát, jelez, ha túlzottan sok időt tölt valamely appban, és még a ne zavarj üzemmódot és a képernyő monokróma váltását is automatikusan elvégzi, ezzel motiválva a felhasználót, hogy csináljon végre valami mást. A slices, vagyis szeletek névre hallgató funkció is később érkezik, ez a kereséseket teszi interaktívabbá, például a telepített alkalmazásoknak megfelelő lehetőségeket kínálva a találatok között.

Persze ennél sokkal többet jelent az Android 9 Pie a felhasználóknak, és még többet a motorház alatt a fejlesztőknek. Más kérdés, hogy amikor az egy éves Android Oreo még mindig csak 12,1%-kon áll, a pite, amit a Google kisütött, mikor fog a tömegek tányérján megjelenni.

Azóta történt

Előzmények

  • Elérhető az utolsó Android P béta

    A kiadásra szánt fejlesztői változat után már a hivatalos rendszercsomag érkezik. Édességes név még mindig sehol.

  • Kipróbáltuk a készülő Android 9-et

    Befutott a negyedik fejlesztői rendszercsomag, avagy a harmadik béta az Android P-hez. A számozás már biztos, a nyár végére várt főverziónak a süteményes nevét azonban még titok övezi.

  • Google Pixel 2 - referencia, de nem preferencia

    Friss hardver, továbbfejlesztett kamera, ám hazánkat elkerülő szolgáltatások, brutális kávák és durva árazás, oreós finomságokkal.

  • Íme, az új Google termékcsalád

    Két új okostelefon, friss Chomebook és felcsíptethető kamera is van a széleskörű új Google termékcsaládban, illetve egy kicsi és egy nagy Google Home otthoni asszisztens.

Hirdetés