Megnyílhat az almáskert az Európai Unióban

A Bloomberg információi szerint az Apple már az iOS 17-ben lehetővé teszi az App Store alkalmazásbolt megkerülését.

Alternatív alkalmazásboltok érkezése várható az iOS 17-tel együtt, az Európai Unióhoz tartozó régiókban legalábbis, írja a Bloomberg. A lap információi szerint az Apple megelőző lépést tenne, elkerülvén azt, hogy az EU törvényileg kötelezze az App Store mellett más alkalmazástelepítési és előfizetési módok rendszerbe implementálására. A lépéssel kikerülhető lenne a fejlesztők számára az Apple 15%-os vagy 30%-os adója is, melyet a vállalat az App Store-on keresztül beszed.

A lap szerint egyelőre csak az Európai Unióban tervezi lépését az Apple, de amennyiben más országok vagy szerveződések is hasonló törvényeket hoznak, mint az EU-s digitális piacokról szóló, november 1-től életbe lépő jogszabály (digitális piacok törvénye, DMA), tágabbra nyitja a cég kapuit. Az Egyesült Államokban is létezik már a DMA-hoz hasonló tervezet, mely szerint a nagy cégek kötelesek megnyitni platformjaikat és szolgáltatásaikat más cégek és fejlesztők előtt annyira, hogy azzal ne szorítsák vissza a kisebb versenyzőket. Az EU-ban életbe lépett jogszabály 2024. március 6-ig ad lehetőséget a vállalatoknak, hogy eleget tegyenek a törvényben foglaltaknak.

Az Apple többször is egyértelművé tette, szerintük nem biztonságos a sideloading, nem is akarják megengedni telefonjaikon és táblagépeiken.
Az Apple többször is egyértelművé tette, szerintük nem biztonságos a sideloading, nem is akarják megengedni telefonjaikon és táblagépeiken. (forrás: Getty Images / Tech Times) [+]

A Bloomberg információi szerint az Apple nem várná meg a 2024-es dátumot, ezért jelenleg is nagy erőkkel dolgozik azon a szoftverekért és a szolgáltatásokért felelős részlegük, hogy már a 2023-as iOS 17-tel és iPadOS 17-tel elérhető legyen a megkövetelt. Egy, a lapnak megszólaló dolgozó szerint a megkövetelt drasztikus változtatások miatt az iOS 17 új funkciói is veszélybe kerülnek. Az Apple a DMA által megkövetelt, harmadik féltől származó fizetési rendszerek platformra engedéséről egyelőre nem döntött a lap szerint, ahogy az iMessage platformok közti átjárhatóságának megoldásáról sem. Utóbbival kapcsolatban az az egy biztos, hogy a Google által erőltetett RCS-t nem fogja használni az Apple.

A DMA életbe lépésének folyamatábrája.
Az Európai Unió által hozott digitális piacok törvénye (DMA) életbe lépésének dátumai. (forrás: EU) [+]

Az App Store-t megkerülő alkalmazások kapcsán egyelőre még annyi információ van, mely szerint a Mac gépeken és a Mac App Store-t megkerülő alkalmazások által használt megoldást ültetnék át iOS-re is. Ez alapján az alkalmazásnak át kellene esnie egy Apple általi jóváhagyási folyamaton, amiért a cég pénzt számíthatna fel. Az alkalmazástelepítés mellett megnyílhat több API, keretrendszer is a harmadik fél előtt, amivel az eddig zárt Lokátor hálózat, vagy akár az NFC is elérhető lehet más cégek vagy fejlesztők számára. A Lokátorba most is beépíthetők harmadik fél által gyártott termékek, viszont az Apple kizárólagosságra kötelezi ezeket a gyártókat, vagyis ha a Lokátort akarják használni, termékük csak a Lokátorral működhet együtt és semmi mással.

Az Apple gyors reakciója mögött az állhat, hogy a DMA értelme szerint az Európai Unió perelheti azokat a cégeket, melyek nem teljesítik a szabályozásban foglaltakat. A DMA szerint a perben az EU követelheti a cég globális bevételének 20%-át, ez az Apple esetében 80 milliárd amerikai dollárt jelentene, amit érthető módon nem szeretne elveszteni a világ egyik legértékesebb vállalata.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés