Visszahozná a felhasználó által cserélhető akkukat is az EU

A Bizottságnak és a Parlamentnek még el kell fogadnia a megszületett jogszabályt.

Sikerült megegyezésre jutniuk az EU törvényalkotóinak és újabb fenntarthatósági jogszabály kerül az Európai Parlament és az Európai Bizottság elé, mely érinti a mobiltelefonok és okostelefonok piacát is. A 2024 januárjában életbe lépő digitális piacokra vonatkozó szabályozás, valamint a 2024 végén életbe lépő USB-C kötelezettség mellett az új javaslat szerint a gyártóknak kötelessége lenne a felhasználók által könnyedén cserélhető akkumulátorokkal felszerelni eszközeiket. Ez vonatkozik a hordozható eszközökre, az SLI akkumulátorokra, az LMT-k (könnyű közlekedési eszközök, például elektromos biciklik, elektromos rollerek) telepeire, az EV-kre és az ipari akkukra egyaránt.

Könnyedén cserélhető akkumulátor az egyik nagy rolleres szolgáltató eszközén.
Könnyedén cserélhető akkumulátor az egyik nagy rolleres szolgáltató eszközén. (forrás: Tier) [+]

Ha a törvényjavaslat elfogadásra kerül, a gyártóknak három és fél évük lesz az átállásra. Az EU a könnyen cserélhetőség mellett egyéb követeléseket is támasztana, például egyértelmű információk feltüntetése az akkutelepen annak kapacitásáról, teljesítményéről, kémiai összetételéről, pontos típusáról. Illetve az EU szeretné, hogy legyen egységes minimum szint arra, mennyi származzon az akkumulátorokhoz felhasznált anyagok közül újrahasznosított forrásból. Ez a javaslat szerint 16% kobalt, 85% ólom, 6% lítium és 6% nikkel lenne. Ezzel megpróbálnák az EU-s piacot önállósítani.


A képen a Fairphone 4 5G. [+]

A fenntarthatóság és újrahasznosítás azonban nem érne ennyiben véget, az EU a törvényjavaslat szerint elvárná, hogy a használt akkumulátorokat összegyűjtsék úgy, hogy azért a felhasználónak ne kelljen fizetnie. Ennek is vannak százalékos kitételei: 2023-ig 45%-át, 2027-ig 63%-át, 2030-ig pedig 73%-át szeretné a hordozható aksiknak összegyűjteni az EU, ugyanez az arány a könnyű közlekedési eszközökbe szerelt akkumulátorok esetén 51% 2028-as céllal és 61% 2031-es céllal. Azoktól a gyártóktól és márkáktól, melyek az EU-ban értékesítik termékeiket elvárnák, hogy a nyersanyagok és másodlagos nyersanyagok beszerzésével, feldolgozásával és kereskedelmével kapcsolatban felmerülő társadalmi és környezeti kockázatokra egyértelmű gondossági politikát fogalmazzanak meg és tartsanak be az EU által szolgáltatott keretek között.


Levehető hátlap és cserélhető akkumulátor a Galaxy XCover 6 Pro okostelefonban. [+]

Az okostelefonok piacán nem ismeretlenek a cserélhető akkumulátorok, egykoron egyértelmű volt, hogy a hátlap lepattintásával kiszedhető volt a telep. Ezt pedig a mai napig meg lehet csinálni anélkül, hogy a vízállóság kárára menjen, tökéletes példa erre a Galaxy XCover 6 Pro. Ugyanakkor már vannak olyan készülékek, például a hajlíthatók, melyekben két különálló telep van, ezen készülékek esetén sok kérdés felmerül a javíthatóság vagy az otthoni akkucsere kapcsán. Az is kérdés, hogy a felhasználók hajlandók-e feláldozni az olyan kényelmi funkciókat, mint a vezeték nélküli töltés és a komolyabb IP-védelem együttes megléte? Nem lenne jobb döntés inkább a kötelező akkumulátor-garancia és az ingyenes csere bevezetése? A jogszabályt egyelőre nem tér ki speciális esetekre, de még nem is fogadták el, csak javaslat formájában létezik.

Előzmények

Hirdetés