Mélyponton az európai mobilpiac

Közel egy évtizede most szállították le a legkevesebb készüléket. A Realme erősített.

Az elmúlt évek legrosszabb első negyedévét produkálta kontinensünkön a mobilszektor, ami a leszállított készülékek darabszámát illeti, olvasható a Counterpoint Research elemzésében. Az infláció, a gazdasági és geopolitikai helyzet, a Covid-19 hatásai és a chiphiány is hozzájárult az alacsonyabb vásárlói érdeklődéshez 2022 első három hónapjában, amely éves szinten 12%-ot visszaesett.


A Xiaomi bukta a legnagyobbat az első negyedévben [+]

A Samsung pozíciója megingathatatlan 35%-os részesedéssel, ám a leszállítások 16%-ot visszaestek. Az Apple ezüstérmes pozíciója sincs veszélyben 25%-kal, és az almások 6%-os visszaeséssel megúszták a darabszám tekintetében. Komolyabbak a bronzérmes Xiaomi problémái: a 14%-os részesedés jelentős éves visszafejlődés, a 36%-kal alacsonyabb darabszám pedig hatalmas pofon.


A feltörekvő Realme-t nem hatotta meg a recesszió fenyegetése [+]

Az Oppo részesedése maradt 6%-on, és a 8%-os visszaesés leszállításokban nem jelentős, a negyedév igazi győztese – már a növekedés szemszögéből – viszont a Realme, amely egy év alatt megduplázta részesedését (2-ről 4%-ra) és 67%-kal növelte az útnak indított darabszámot. A Counterpoint a drágulás, a recesszió fenyegetése és a „szokásos” problémák miatt (komponensellátás) még nehezebb második negyedévvel számol, és ekkor érezheti meg leginkább a mobilpiac az Orosz-Ukrán konfliktus negatív hatásait. A Samsung például az IT Home szerint csökkenti komponens és nyersanyag rendeléseit kemény hónapokra készülve.

Előzmények

Hirdetés