MWC2009: bemutatkozott a Gigabyte S1200

Windows Mobile. Pár éve még sokan kalapot emeltek az operációs rendszer nevének hallatára, hiszen elég kevés érintőkijelzős operációs rendszer létezett, azok közül pedig kétségtelenül a Microsofté volt az egyik legjobb. Mára azonban a helyzet megváltozott, jött az iPhone, jött az Android, jön a Palm-féle WebOS, ezek árnyékában pedig a Windows Mobile csupán egy előző évszázadot idéző kinézettel és sebességgel rendelkező valami, ami képtelen azt a felhasználói élményt nyújtani, amit a felsorolt rendszerek egy része igen.

A nagy gyártók közül először a HTC lépte meg azt, amire mostanában már mindenki rájött, hogy meg kell: egy felhasználóbarát, használható kezelőfelülettel rejtették el a Windows Mobile gyári hiányosságait. A hárombetűs tajvani cég pedig első a szegmensében, ami lássuk be, nem véletlen. A többiek úgy tűnik, hogy csak próbálják követni a trendet, de eddig valahogy senki nem találta meg a helyes utat. Az Asus egy teljesen logikátlan felépítést erőltet, a Toshiba rendszere egyelőre nagyon lassú, a Samsung a Widgetekre és a személyre szabhatóságra esküszik, a Gigabyte pedig mindeddig egy erősen közepes megoldással próbálkozott elkápráztatni minket, sikertelenül. A helyzet viszont megváltozott.

Ma 11 órakor mentünk interjút készíteni a Gigabyte marketingmanagerével, Jean Ko-val. A cég standja a többi nagy gyártóval ellentétben nem a nyolcas, hanem a kettes hallban kapott helyet, ahol... hogy is mondjam: inkább a kisebb cégek foglalnak helyet. Ebből adódóan nem is vártunk sokat a találkozótól, abban reménykedtünk, hogy a SmartTouch rendszert kicsit csiszolgatták és ennyi. Megdöbbentünk tehát, amikor a hölgy előkapta az S1200 névre hallgató, mindössze 106 x 52 x 11,4 milliméteres, Windows Mobile 6.1 alapú készüléket, amit úgy mellesleg lehet majd frissíteni 6.5-re. Egy teljesen új dizájnról van szó, egész más, mint az eddigi Gigabyte gépek, minimalista, letisztult, szerintünk gyönyörű. A gép egy 528 MHz-es Qualcomm 7200A chipre épül, kijelzője 3,1 hüvelyk átlójú, 480 x 800 pixeles, található benne GPS, adatátvitele pedig HSDPA, HSUPA, Bluetooth és WiFi is rendelkezésre áll. Ez eddig semmi különös, a komolyság az Adobe Flash alapú TouchZone menürendszerben keresendő. Igen, Adobe Flash alapú, ilyen eddig még nem volt, nehéz is szavakba önteni, beszéljen helyettünk a lent található videó. Jean a beszélgetés közben megjegyezte: szeretnénk, ha a Windows Mobile-ból semmi nem látszana. Sikerült nekik, ezzel pedig még a HTC-nek is feladták a leckét.

Ugye látszik? Villámgyorsan, egyszerűen, logikusan kezelhető, elegáns grafikával ellátott menü, finom animációkkal és röccenés nélkül. Eddig úgy fest, hogy új etalon született a Windows Mobile alapú rendszerek gyári fejlesztésű felhasználói felületei között. Persze meg kell várjuk a végleges modellt, hogy ítélkezzünk, de Jean Ko már a jövő hónapra azt ígérte, hogy lesz tesztkészülék, bár a piaci bevezetés első állomása Taiwan.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés