MWC2010: furcsa kezelni a Backflipet

A hamvaiból feltámadó Motorola standján először a már korábban bemutatott, de még mindig elég friss Backflip készüléket nyomogattuk meg, mivel már régóta foglalkoztatta stábunkat, hogy a fordítva elhelyezett gombsor milyen használhatóságot biztosít.

A Backflip ugyanis olyan szétnyitható telefon, amely a régi Nokia Communicator modelleket idézi, de a QWERTY gombsor nem belülre került, hanem a telefon hátoldalára. Így széthajtás után normálisan használható, de összecsukva kicsit furcsa, hogy ilyenkor egy inaktív billentyűzet van a hátlap helyén. A megoldásnak van előnye is: elég volt ebbe a gombsorba rejteni egy kamerát, amely így a telefon mindkét helyzetében használható.

Kinyitást követően van még két érdekesség. Ha csak félig nyitjuk ki a telefont, s az előlap a hátlappal derékszöget zár be, akkor a szoftver automatikusan olyan állapotra vált, ami fektetett státuszban mutat egy státuszt (idő, dátum, naptár, elmulasztott események, közelgő találkozók), ebben a helyzetben jól lehet például multimédiás tartalmakat visszanézni.

Ha teljesen szétnyitjuk az eszközt, akkor a kijelző mögötti panelen ujjunkkal egy touchpad-szerű felületet tapinthatunk ki, amely a dupla kattintásra is érzékeny. Állítólag ezzel nagyon jól lehet kezelni a felületet (ami egyébként egy érintőkijelzőn fut, hiszen Android rendszert kapott a telefon), de mi többen is megpróbáltuk, s valahogy egyikünknek sem állt kézre. Aggodalmunkat nem fogadták meglepetéssel a gyártó emberei, elmondásuk szerint kell egy kis idő, mire az ember hozzászokik ehhez a kezeléshez, utána viszont imádja.

A Backflip Android rendszerére a Motorola a DEXT/CLIQ modelleknél debütált Motoblur felüleletet tette rá, amely elsősorban a közösségi szolgáltatásokra hegyezi ki az eszközt. Ez egy Android rendszerű gépnél nem is probléma, a QWERTY pedig abszolút ideális párosítás. A pillanatnyilag 1.6-os rendszer 320x480 pixeles kijelzőn informálja a felhasználót, a burkolat alatt 528 MHz-es Qualcomm processzor lakik. A hasonló oprendszerű gépekhez hasonló az adatkommunikciós arzenál: HSDPA, WLAN, GPS, Bluetooth mind megvannak.

A billentyűzetbe rejtett öt megapixeles kamera mellé még egy villanó is befért, a hangot 3,5 mm-es jack kimeneten keresztül is élvezhetjük. A hátlap alatt 1400 mAh teljesítményű akkumulátor lapul, amely remélhetőleg több napra is elegendő energiát biztosít az egyedi kialakítású készüléknek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés