MWC2012: kipróbáltuk az első Medfield-alapú telefont

Már egy ideje nem titok, hogy az Intel is beszáll az Android-bizniszbe. A cég természetesen nem készülékek, hanem lapkakészletek gyártására adta a fejét. Az első próbálkozásuk a Medfield kódnevű chipsetben manifesztálódott, melyet azóta hivatalosan Atom Z2460-ként emlegetnek. Már több Intel-alapú készülékről is lehet tudni, a legelső ilyen telefon a Lenovo gyártósorairól kerül majd le. Utóbbi sajnos nem képviseltette magát a Mobile World Congress-en, ám az Intel standon kiszúrtunk egy K800-at, melyet sebtiben lencsevégre is kaptunk.

A telefon egy műanyag házban érkezik, mely a dimenziókat tekintve teljesen átlagos: nem nehéz és nem is kimondottan vastag. A viszonylag nagy alapterület a jókora kijelzőnek köszönhető, az előlapon egy 4,5 hüvelykes képátlójú kijelző feszít. Az ismeretlen technológiával rendelkező megjelenítő felbontása 1280 x 720 pixeles, a színek élénkek, a betekintési szög pedig igen korrekt. Utóbbit sajnos a képek nem adják vissza, az egész stand ugyanis kék fényben úszott, mintha egy Tron-filmbe csöppentünk volna. A telefonra visszatérve, az előlapon három kapacitív billentyűt találunk: a beállítások, főképernyő és a vissza gombok kaptak itt helyet; mindhármat egy egyedi ábra jelképezi. A képernyő bal felső sarka felett egy videótelefonálásra alkalmas másodlagos kamera csücsül, a hátlapon pedig egy 8 megapixeles, autofókuszos fényképezővel futhatunk össze, mely 1920 x 1080 pixeles felbontású videót is tud venni.

Mint azt már említettük, a borítás alatt az Intel Medfield kódnevű, hivatalosan Atom Z2460-nak szólított lapkakészlete dübörög. A 32 nanométeres csíkszélességű chipset egy egymagos, 1,6 GHz órajelű processzor található, a grafikus számításokért pedig 400 MHz-en futó Intel Graphics Media Accelerator GPU felel. Bár a telefonban található RAM mennyisége nem ismert, az bizonyos, hogy az LP-DDR2 típusú memória 400 MHz sebességgel operál. Az Intel megoldása támogatja az akkumulátorhasználat minimalizálását megcélzó Smart Idle Technology eljárást, melynek alkalmazásával érzékelhetően hosszabb rendelkezésre állási idő érhető el.

Az adatkommunikációs képességből csak a HSPA+ kapcsolat támogatását fedték fel, a többi ilyen jellegű információ jelenleg nem publikus; a Bluetooth-, WiFi- és GPS-chip megléte viszont biztosra vehető. A kiállított telefonon az Android rendszer 2.3.7-es verziója futott (ha minden jól megy, a boltok polcaira már Ice Cream Sandwich-csel érkezik), melyet a Lenovo saját, LeOS névre hallgató felhasználói felületével egészítettek ki. Sajnos csak nagyon rövid időnk volt a telefonnal, de egy rövid videót azért sikerült vennünk róla; a működési sebesség nem volt tökéletes, ám nagy általánosságban folyamatosnak mondható. A telefon először Ázsiában lesz elérhető, valamikor a második negyedév során kerül majd piacra.

Főtámogatónk az Emporia Telecom. Köszönjük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés