MWC 2017: Bemutatkozott a Huawei P10 és P10 Plus

Nem volt különösebb meglepetés a Huawei rendezvényén (leszámítva a minden eddiginél nagyobb sort és tömeget), a P10 tényleg megérkezett, rögtön a nagyobb testvérével a P10 Plus-szal együtt. A kisebbik modell (ami vélhetően népszerűbb lesz) meglehetősen kompakt, hiszen 5,1 hüvelykes, Full HD felbontású kijelző köré építették a karcsú házat, de a nagyobbik sem egy kifejezett péklapát a maga 5,5 inches kijelzőjével, amivel az okostelefonok és a phabletek határmezsgyéjén egyensúlyoz. Itt viszont már QHD felbontásról beszélhetünk, állítólag 500 nites fényerővel és 1500:1-es kontrasztaránnyal. Az előlapot Gorilla Glass 5 védi.


[+]

A két termék nem csak a kijelző kapcsán tér el egymástól, noha a Kirin 960-as rendszerchip megegyezik. Más viszont a RAM mérete, a P10 4 GB-tal gazdálkodik, a P10 Plus viszont már 6 GB-ot nyújt. Mivel a nagyobb modell méretesebb, ezért nagyobb telepet is kapott, itt a két kapacitás 3200 mAh és 3750 mAh. Ezek nem óriási értékek (talán a biztonságosság miatt sem húzták túl), a Mate 9-ben használt SuperCharge technológia enyhíthet a dolgon, ezzel ugyanis relatív hamar bele lehet pumpálni 60%-nyi energiát a telepekbe.


[+]

A design kapcsán kiemelték, a fémes készülékház egyáltalán nem gyűjti az ujjlenyomatokat és nem is karcolódik állítólag. Ezüst, fehér, rózsaarany, arany és mélyfekete színben lesz elérhető. Illetve a Pantone-nal együttműködve egy frankó kéket és zöldet is csináltak, de ez utóbbi Magyarországon nem lesz elérhető, pedig elég ütős. Oké, a kék is menő, csak ilyen már volt a P9-nél is. Az ujjlenyomat-olvasó előre került, de nem egy gomb, hanem az előlapot védő üveg alá költöztették, állítólag azért, mert a felhasználók többsége inkább elöl, mint hátul szerette volna látni a biometrikus szenzort. Szintén új, hogy a burkolat vízlepergető (de csak a P10 Plusnál), tehát egy eső nem fog ártani a készülékeknek.


[+]

Természetesen a hangsúlyt ezúttal is a kamerán van, amit továbbra is a Leica közreműködésével alkot meg a Huawei. A megoldás most is egy színes (RGB) és egy monokróm szenzort tartalmaz, valamint lézeres autofókuszt, A P10-ben előbbi 12 megapixeles, utóbbi pedig 20 (és bekerült a Mate 9-ből ismert Hybrid Zoom), viszont a lencse F2.2-es, a P10 Plusban F1.8-as (és ez már Summilux lencse), ám mindkét modell kapott optikai stabilizátort, ami nagyon hiányzott a korábbi P9-ből, pláne, hogy már 4K videót is lehet rögzíteni. Persze megint van professzionális üzemmód, hogy raw fájlokat is kaphassunk, a kamera szoftvere zömmel ugyanaz, mint amit a Mate 9-ben is láthattunk. Rágyúrtak az portréfotózásra (Leica Stlye Portaiture) egy külön üzemmóddal is, ami leginkább szotfveres módon turbózza fel az arcképeket.


[+]

Az előlapra is Leica kamera került, a P10-ben csak a lencse, a P10 Plusban a szenzor is velük együtt készült, itt autofókusz is akad. Ami nagyon jópofa, hogy a látószöget szoftveresen változtatni képes a rendszer, ha egy embert lát, akkor szűkebb, ha többen, akkor pedig tágabb. Persze rengeteg egyéb trükk is akad (fejlett arcfelismerés, bokeh), de majd a gyakorlatban fogjuk látni, hogy mennyire van ennek értelme.


[+]

Értelemszerűen Android Nougatra épül a menü, amit a Huawei az Emotion UI 5.1-es verziójával turbóz fel. Ez a Mate 9-ben is jól üzemel, ebben már benne van a Machine Learning nevű technológia, ami igyekszik a felhasználói szokások megfigyelésével csökkenteni annak a lehetőségét, hogy hónapokkal később darabossá váljon a rendszer. Beraktak egy Highlights nevű funkciót, ami az utóbbi idők képeiből és videóiból állít össze valami látványos kisfilmet, kissé olyan a dolog, mint a HTC-féle Zoe.


[+]

Adatkommunikációs téren is ugrottak előre, 4,5G-képes a telefon, négy antennával dolgozik a P10 Plusban (4x4 MIMO), amivel elvileg tényleg el lehet érni 300 Mbps sebességet a való életben is, mondjuk túl sok hálózat még nem támogatja. Viszont a négy antennás technológia miatt enélkül is érezhető lesz, hogy jobb a vétel azokon a helyeken, ahol eddig szakadozott a vonal, vagy alig vánszorgott az adat. A WiFi is két antennás, nyilván hasonló okokból. A telefonokba két SIM-et, vagy az egyik helyett microSD-t lehet tenni, tehát most is hibrid tálcás megoldást választott a gyártó. A P10 Plus még egy extrával többet nyújt, ebben ugyanis van infra is.

Információnk szerint a két új Huawei várhatóan áprilisban lesz majd hazánkban is elérhető, a sajtóeseményen a nemzetközi árakat kommunikálták, a magyarországi árképzés még nem ismert, viszont egyelőre úgy tűnik, hogy a fekete és az ezüst variáns jön először, majd a kék és talán valamikor sokkal később a zöld.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákEuStock.euTelekom

Azóta történt

Hirdetés