MWC 2023: A Tecno Phantom V Fold lehetne a legnépszerűbb kinyitható, de…

Megnéztük a fiatal márka első foldable készülékének bemutatóját és magát a telefont is.

A 2023-as MWC-n volt a Tecno első nemzetközi termékpremierje, a Phantom V Fold okostelefont mutatták be. (Azt tegyük most félre, hogy a bemutató előtt már ki volt állítva a telefon, így volt esélyünk megnézni és körbefotózni.) A Tecno 2006-ban alapított kínai márka, Sencsenben van a központjuk és a Transsion Holdings részeként léteznek. Afrikában, a közel-keleten, az ázsiai régiókban, Dél-Amerikában és a kelet-európai (főként orosz) piacokon voltak jelen, a sztori a szokásos sencseni márkamenet: nyomógombos mobilokkal kezdtek, majd jöttek az olcsó okostelefonok, aztán mostanra lett annyi bevételük, hogy saját fejlesztésekbe fogtak és megpróbálnak belépni a felső-közép és prémium termékkategóriába is. A legnagyobb piacuk továbbra is az ázsiai régió, főként India és Pakisztán van náluk fókuszban, de mint azt megtudtam a cég egyik képviselőjétől, Spanyolországban már felállították az EU-s bázisukat is és 2023 második felére tervezik a terjeszkedést az öreg kontinensen is.

Árával hódíthatna a Tecno Phantom V Fold
Árával hódíthatna a Tecno Phantom V Fold [+]

Hogy ezt milyen termékekkel fogják megtenni, azt nem tudjuk egyelőre. Benne van a pakliban, hogy egyből a most bemutatott Phantom V Fold érkezik majd ide is, erre csak egy elejtett fél mondat utalt a bemutatón. Ettől függetlenül maga a készülék érdekes, s ha azon az áron hoznák el, melyen az indiai piac megkapja, felkavarhatná kicsit az állóvizet és megdobhatná a foldable termékkategória népszerűségét. A V Fold ugyanis 12/256 GB-os kiszerelésben 1099 amerikai dollárnak megfelelő rúpiáért kerül majd forgalomba Indiában.


[+]

A V Fold 299 grammot nyom, a külső kijelző egy 6,42 hüvelykes képátlóval bíró LTPO AMOLED panel, 1080 x 2550 pixel a felbontás és 120 Hz a képfrissítés. A képarány 21:9, így kényelmes kézben tartani és bezárt állapotban használni a mobilt.


[+]

Belül egy 7,85”-es panel van, ez 2000 x 2296 pixeles felbontású LTPO AMOLED, szintén 120 Hz-es frissítéssel. Nagyobb, mint a Samsung Z Fold4, de kicsit kisebb a tegnap bemutatott Honor Magic Vs-nél.

[+]

A hátlapon három kamera van, ezek sok izgalmat nem tartogatnak: egy 50 MP-es főkamera, egy 50 MP-es telefotó és portré kamera, valamint egy 13 MP-es ultraszéles. A külső szelfikamera 32 MP-es, a belső 16 MP-es.


[+]

A készüléket a MediaTek Dimensity 9000+ SoC hajtja meg, ez egy 4 nm-es lapka, ami teljesítmény szempontjából egálban van a Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-es szettjével. Nem a legfrissebb csúcsprocesszor, de részben ezzel tudtak faragni az árból, hangzott el a bemutatón.

Hardverben nincs miért szégyenkeznie a Phantom V Foldnak
Hardverben nincs miért szégyenkeznie a Phantom V Foldnak [+]

A beépített telep 5000 mAh-s, 45 wattot vesz fel vezetékről USB-C csatlakozón keresztül. Nincs viszont vezetékmentes töltés és az IP-védelem is a hiányzó dolgok listáját bővíti. A Tecno által használt zsanér kétszázezer nyitásra és csukásra van biztosítva, állítja a gyártó.


[+]

A telefon mellé a dobozban jár töltő és jár egy védőtok is, mely egyben támaszként is szolgál. A fekete és fehér színben készülő mobil plasztik hátlapja bőr hatását próbálja kelteni, kézben tartva ez kellemes, jó fogást biztosít. A jobb szélen, a bekapcsoló gombban van az ujjlenyomat-leolvasó, felette a hangerőszabályzó gombok. A keret alján és tetején adottak a sztereó hangszórók.


[+]

Vannak viszont dolgok, melyekre nem képes a Phantom V Fold, például nem tudja megállítani magát L-alakban, csak teljessen kinyitva vagy összecsukva lehet használni. A Tecno szerint a vízcsepp formát használó zsanérjuk így tud teljesen síkra zárni. Egyelőre kérdéses, hogy mennyire bírja kívül tartani a zsanér a port, mennyi ideig lesz szoftveres támogatás a készülékre, mennyire könnyű javítani. Pont olyan ismeretlen tényezők, melyek az európai piacon talán fontosabbak, mint az indiain.

Ezeket az üzemidőket ígéri a gyártó az 5000 mAh-s akkumulátorral.
Ezeket az üzemidőket ígéri a gyártó az 5000 mAh-s akkumulátorral. [+]

Mivel hivatalosan a mi régiónkban nincs jelen a Tecno, így bejelentésük és készülékük érdekességnek jó csupán egyelőre. Arra mindenképpen jó példaként szolgálhat, hogy elérhetőbbé válik az ára a könyvszerűen nyitható készülékeknek is, ha pedig igazak a piaci elemzők előrejelzései, akkor az elkövetkező öt évben a most még a piaci forgalom 1 - 1,5%-át lefedő termékkategória jelentősebb szereplővé válhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tecno

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés